Venezuelski umirovljenici u petak su sudjelovali u prosvjednoj povorci protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura dok vlast pokazuje znake razdraženosti nakon smjene ministrice zdravstva i objavljivanja uznemirujućih podataka o dječjoj smrtnosti.

Sredinom dana u Caracasu sijede glave su bile na čelu povorke koja je ubrzo naišla na kordon policije koja im je zapriječila put.

Neki su dobacivali psovke i naguravali se s policijom koja je uzvratila paprenim sprejem.

Uz slogan “Za naše unuke”, oporbena koalicija MUD pozvala je umirovljenike da se upute prema zgradi pučkog pravobranitelja, tijela koje nadzire poštovanje ljudskih prava, ali ga optužuju da služi vladi.

Kao i svakog dana od 1. travnja, policija se sukobila s antičavistima (po imenu pokojnog predsjednika Huga Chaveza, 1999-2013) koji pokušavaju doći u središte grada, sjedište državnih službi, tražeći ostavku predsjednika države.

Ministrica zdravstva Antonieta Caporales razriješena je dužnosti dan nakon objave podataka o naglom porastu smrtnosti među djecom koja je od 2015. do 2016. skočila za 30,12 posto, što potvrđuje tešku zdravstvenu situaciju u zemlji u kojoj bolnice rade samo s 3 posto potrebnih lijekova.

Komentiraj