EPA/NATHALIE SAYAGO

U Venezueli počela prva sjednica sporne ustavotvorne skupštine unatoč prosvjedima

Prva sjednica sporne ustavotvorne skupštine koja bi trebala promijeniti ustav i dati nove ovlasti vladajućoj socijalističkoj stranci počela je u petak u venezuelskom parlamentu prkoseći osudama diljem svijeta da nova skupština potkopava demokratske slobode.

“Nacionalna ustavotvorna skupština pobunjenog venezuelskog naroda počinje s radom”, rekao je na početku sjednice najstariji član skupštine Fernando Soto pred kolegama u nazočnosti njezinih 545 članova. Svećenik je zatim blagoslovio prisutne nakon kratkog govora.

“Obećavam da ću braniti domovinu od svake agresije i prijetnje”, rekla je bivša ministrica vanjskih poslova Delcy Rodriguez. Rodriguez, 48-godišnja odvjetnica, koja je u petak izabrana za predsjednicu skupštine kao jedna od članica vodstva među drugim dobro poznatim socijalistima, držeći u ruci venezuelsku zastavu i ustav.

Među članovima skupštine koji su u zgradu parlamenta ušli noseći goleme portrete pokojnog predsjednika Huga Chaveza i Simona Bolivara (junaka borbe za neovisnost Venezuele) su supruga i sin Nicolasa Madura.

Za to vrijeme, Madurovi pristaše su se okupili ispred zgrade parlamenta. I oporba je pozvala na prosvjede u petak.

Članovi skupštine koja ima neograničene ovlasti na neodređeno vrijeme uglavnom dolaze iz civilnog društva i svi pripadaju taboru socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, budući da je oporba bojkotirala izbore.

Ustavotvorna skupština koja ima ovlasti veće i od predsjedničkih, ima zadaću promijeniti ustav donesen 1999. u vrijeme Huga Chaveza koji je bio predsjednik od 1999. do 2013.

Izbori za ustavotvornu skupštinu koji su održani u nedjelju a obilježilo ih je nasilje s deset poginulih, potaknuli su buru u međunarodnoj javnosti. Više od 120 ljudi je poginulo u četveromjesečnim prosvjedima protiv predsjednika Madura.

Vlade od latinoamerički susjeda do Sjedinjenih Država i Europske unije osudile su izbore, a Vatikan je u posljednji trenutak zatražio da se skupština suspendira.

Izbori za skupštinu u nedjelju naveli su američkog predsjednika Donalda Trumpa da označi Madura kao diktatora, što je termin koji oporba već dugo rabi kako bi opisala nepopularnog čelnika u zemlji duboke političke i gospodarske krize.

Brazil je u petak preporučio da se suspendira članstvo Venezuele u trgovinskoj regionalnoj organizaciji Mercosur sve dok se ne vrati demokraciji.

Komentiraj