HINA/ Tomislav PAVLEK

‘U veljači u Hrvatsku dolaze dva povjerenika EU’

U tijeku je sjednica Vlade, na čijem je početku, tradicionalno, premijer Andrej Plenković govorio o aktualnim događajima.

“Danas je izaslanstvo Vlade RH koje predvodi ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica Vlade, Marija Pejčinović Burić, u Rimu na sastanku koordinacijskog odbora ministara. To je, ujedno, i prigoda da razmotrimo sva bitna pitanja u odnosima Hrvatske i Italije”, kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na jučerašnje Aktualno prijepodne u Saboru. “S aspekta Vlade da su naši građani čuli odgovore na najrelevantnija i najznačajnija pitanja i zahvaljujem svim ministrima koji su odgovarali na upite zastupnika i pokazali što sve u različitim segmentima naših politika radimo. Jučer je održana i rasprava o godišnjem izvješću o radu u Europskom vijeću. Želim najaviti da nam tijekom veljače dolaze dva povjerenika, jedan za energetsku politiku i drugi za digitalno tržište”, istaknuo je.

Podsjetio je na dizanje rejtinga na razinu BB+. Plenković kaže da je ta poruka ohrabrujuća, te kako vjeruje da će i druge rejting agencije na isti način valorizirati sva postignuća hrvatske Vlade. “Za građane je važno da smo u našem programu rekli da želimo vratiti Hrvatsku na razinu investicijskog rejtinga, a to bi za posljedicu imalo smanjenje kamata”, poručio je premijer.

Kao važnu temu istaknuo je i odluku Hrvatskih cesta o odabiru izvođača za izgradnju Pelješkog mosta. “To je projekt koji će biti najvidljiviji u ovoj financijskoj perspektivi. Odabrana je grupa kineskih kompanija. Očekujemo svu proceduru koja slijedi, eventualni žalbeni postupci, odluke o nadzoru i potpisivanje ugovora”, kazao je Plenković.

Premijer je spomenuo i obilježavanja 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske te 20. godišnjice mirne reintegracije. Spomenuo je i posjet ukrajinskog ministra obrane, kojega je primio ministar obrane Damir Krstičević, a za kraj je hrvatskim rukometašima, koji od danas utakmice igraju u Zagrebu, zaželio uspješan nastavak prvenstva.

Komentiraj