U Velikoj Britaniji na pragu velikog napretka u liječenju demencije

Današnja generacija starijih osoba mogla bi biti posljednja koja će se suočiti s duhom neizlječive Alzheimerove bolesti, smatra supredsjedateljica nove vladine komisije za demenciju. Hilary Evans, izvršna direktorica Alzheimer’s Research UK, koju su ministri imenovali prošlog mjeseca, rekla je da je svijet “na pragu nove zore” za liječenje demencije što znači da se razorna neurodegenerativna bolest više neće smatrati neizbježnim dijelom starosti .

Međutim, upozorila je da je potrebna revizija skrbi za demenciju kako bi se osiguralo da pacijenti mogu pristupiti prvim učinkovitim lijekovima za Alzheimerovu bolest, koji bi mogli biti odobreni u Velikoj Britaniji sljedeće godine. “Ovo bi mogla biti posljednja generacija koja nema pristup lijeku”, rekla je. “Za one u srednjim ili kasnim 70-ima i 80-ima, moglo bi biti malo kasno, u trenutku kada se pojave simptomi, da ovi lijekovi budu učinkoviti.

“Ja sam u svojim 40-ima i moja će generacija doista biti generacija koja će imati koristi”, dodala je. “Za ljude u 60-ima, nadam se, doći će do priličnog pomaka u odnosu na sadašnje stanje.”

Evans je prošlog mjeseca imenovan za supredsjedatelja nacionalne inicijative vlade Velike Britanije za demenciju, čiji je cilj izvući lekcije iz radne skupine za cjepivo protiv Covida kako bi se ubrzalo istraživanje demencije.Preuzela je obvezu da se udvostruči financiranje istraživanja demencije na 160 milijuna funti godišnje do 2024.-2025. .

Slijedom revolucionarnih rezultata ispitivanja prošle godine, u kojima se pokazalo da je lekanemab, koji su razvili Eisai i Biogen, prvi lijek koji usporava kognitivni pad kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću u ranoj fazi. Timom supredsjeda Nadeem Sarwar, viši istraživač u Eisaiju.

Rezultati lekanemaba naišli su na mješoviti odgovor, a neki stručnjaci naglašavaju da skromne koristi, moraju biti u ravnoteži s njegovom cijenom i izazovima u isporuci velikom broju pacijenata. Tu su i sigurnosni problemi; oko petine pacijenata u ispitivanju doživjelo je nuspojave uključujući oticanje mozga ili krvarenje, a tri smrtna slučaja povezana su s lijekom.

Međutim, Evans je usporedila lijek s najranijim tretmanima za rak ili HIV, koji su često imali relativno ograničenu učinkovitost i teške nuspojave, ali su utrli put lijekovima koji su revolucionirali ishode za sljedeću generaciju pacijenata. “Ako pogledate prve vrste liječenja raka ili HIV-a, mislim da nikada nije postojao nijedan koji je sam po sebi bio briljantan lijek”, rekla je. “Pokazuje da koncept funkcionira. Nadamo se da će lijekovi koji dolaze iza lekanemaba biti bolji, imati manje nuspojava i da se šestomjesečna učinkovitost pretvara u 12 mjeseci, zatim u dvije godine i počinje imati pravi učinak,” rekla je. “Ako ste u 70-ima i imate još dvije godine boljeg kognitivnog zdravlja, ljudi će to prihvatiti”, dodala je. “To je pobjeda sama po sebi.”

Za one koji su trenutačno u 40-ima, Evans predviđa da će dijagnostički testovi krvi u kombinaciji s uvidima umjetne inteligencije iz podataka mobilnih telefona značiti da će se dijagnoza dogoditi mnogo ranije, te da će lijekovi ili cjepiva osmišljeni za sprječavanje neurodegenerativnih bolesti postati sve učinkovitiji.

Evans suprotstavlja ovu perspektivu punu nade prevladavajućem osjećaju pesimizma prije deset godina, nakon godina pogrešnih početaka i neuspjelih procjena. “Nije bilo povjerenja da je to nešto što možemo liječiti… a sigurno je ‘izliječiti’ bila riječ na koju se zajednica pomalo namrštila ili koju su znanstvenici osporavali”, rekla je. “Sada postoji razumijevanje i prihvaćanje da to nije neizbježan dio starosti. Uzrokovana je nizom neurodegenerativnih bolesti, od kojih je najčešća Alzheimerova bolest.

“U podnožju smo i možemo vidjeti kamo idemo. Počinjemo vidjeti kako bi to liječenje moglo izgledati za pacijenta… i to je ono što ga čini stvarno uzbudljivim.”

Lekanemab djeluje tako da čisti toksične naslage u mozgu, a rana dijagnoza je ključna da bi liječenje bilo učinkovito, piše Guardian.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner