U Varaždinu, Splitu i Rijeci sucima se vikalo “Cigani, cigani”

U petom kolu Hrvatski Telekom Prve lige stadione je pohodilo ukupno 25.830 gledatelja, a njohovo ponašanje kao i ponašanje ostalih sudionika su pratili delegati utakmica.

U svojim izvještajima su ovom prigodom između ostaloga zabilježili uvredljive povike prema sucima i Hrvatskog nogometnom savezu, upotrebu pirotehnike, momčadske prekršaje pa krenimo redom…

Krešimir Glavina je na susretu Inter-Zaprešića i Dinama zabilježio sljedeće:

Organizacija utakmice po Propozicijama tog ranga natjecanja uz prisustvo svih službenih osoba i službi potrebnih za odigravanje utakmice. Prema Propozicijama članak 15 stavak 8 o nacionalno treniranim igračima NK Inter-Zaprešić prijavljuje igrače br. 7, 8, 26, 35, 11 i 13, a GNK Dinamo Zagreb igrače br. 1, 10, 31, 36, 40 i 5. Igrač NK Inter-Zaprešića br. 25 Mario Vasilj kod sebe je imao službenu potvrdu o liječničkom pregledu, te je imao pravo nastupa. Na utakmici je bio prisutan i časnik za sigurnost HNS-a gosp. Marko Svilić. Utakmicu pratilo 2686 gledatelja od toga 349 pripadnika gostujuće navijačke skupine „BBB“, a koji su bili smješteni na zapadnoj tribini stadiona. Ista navijačka skupina je bacila 1 petardu u 20; 41; 45; 52; 57; 58; i u 72. minuti, na istoj zapadnoj tribini, dok su u 75 minuti zapaljene dvije baklje od kojih je jedna bačena na teren za igru, a druga je dogorjela na tribini, te je u 76 minuti zapaljena 1 baklja koja je bačena na teren za igru, a kojoj prilikom nije došlo do prekida igre, obzirom da je već trajao prekid zbog pružanja liječničke pomoći gostujućem igraču br. 14. Utakmica završena u redu i miru.

Delegat Stjepan Žugaj je u izvještaju s duela Varaždina i Lokomotive zapisao:

Utakmica organizirana sukladno Propozicijama natjecanja Hrvatski telekom I. liga 2019/2020. Prije početka utakmice u predviđeom terminu održan sastanak službenih osoba, korektno i bez primjedbi. Utakmici prisutne sve potrebne službe u dovoljnom broju, pravilno označene i raspoređene.Sukladno čl. 15 Propozicija natjecanja u domaćoj momčadi prijavljeni slijedeći igrači br.1, 7,10,14,18,99 , gosti prijavljuju igrače br. 13,2,4,6,10,20. Utakmica dinamična. Navijanje domaćih gledatelja gromoglasno tijekom cijele utakmice , a u 86. min i nakon završetka utakmice na izlasku sudačke četvorke sa terena za igru viču u trajanju po desetak sekundi : “cigani, cigani” . Igrači obiju momčadi i službene osobe uz međusobne pozdrave napustili teren za igru. Domaćin osigurao sve potrebno za pisanje zapisnika i korektno i sportski dočekao i ispratio gostujuću momčad i službene osobe. Završeno 21:17 sati.

Na Aldo Drosini je delegat bio Dražen Posavec, a u njegovom izvještaju piše:

Utakmica je organizirana i odigrana sukladno Propozicijama natjecanja za Hrvatsku Telekom Prvu ligu. Prije utakmice izvršena je provjera sportskih iskaznica i licence službenih osoba te je utvrđena ispravnost istih. Također su izvršene provjere uvjeta iz Pravilnika o licenciranju i Propozicija natjecanja, te je utvrđeno da su ispunjeni svi uvjeti za odigravanje utakmice. Domaći predstavnik prijavio je sukladno čl. 15 st. 8 Propozicija igrače br. 12, 5, 6, 7, 20, 22 kao nacionalno trenirane igrače, a predstavnik gostiju temeljem istog članka prijavio je igrače br. 1, 2, 4, 7, 14, 15. Tijekom utakmice u 2 navrata navijačka skupina domaćih pogrdno je skandirala i to u 50-oj minuti “Riječke pičke” i u 53-oj minuti “HNS pederi, nogomet ste sjebali”. Prijavljuje se domaća ekipa zbog prekršaja iz čl. 54 st. 1 alineja a Disciplinskog pravilnika HNS-a zbog 5 opomenutih igrača i službenih osoba. Završeno u 23:11.

Najviše gledatelja, nešto više od 14 tisuća je privukao okršaj Hajduka i Gorice na kojem je delegat Željko Podrug zapisao:

Utakmica organizirana u skladu sa Propozicijama natjecanja HT Prve lige. Športske iskaznice igrača i licence službenih osoba ispravne i s pravom nastupa. Licencirani treneri vodili svoje momčadi.Sukladno članku 15. Propozicija prijavljuju igrače kod domačina broj; 40, 6, 10, 17, 31 i 44, a kod gostiju igrač broj; 1, 10, 19, 44, 5 i 14.Medicinsko osoblje bez većih intervencija, osim u 73. minuti kad je jedan navijač pao sa sjeverne tribine i slomio ruku. Sukladno čl. 54 Disciplinskog pravilnika HNS-a prijavljuje se HNK Hajduk zbog pet opomenutih igrača i HNK Gorica zbog četri opomenuta i jednog isključenog igrača na utakmici.U 45. + 2 min. navijači uzvikuju “cigane, cigane” i HNS pederi nogomet ste sjebali, u 60. minuti zapaljena jedna dimna kutija, od 68.- 73. minute zapaljeno četri dimne kutije jedna bljeskalica i petnaest baklji, te u 83, minuti dvije baklje.

Jure Zečević je bio delegat na derbiju kola u kojem su Rijeka i Osijek na Rujevici odigrali bez pobjednika, a tom prilikom je zabilježio:

Organizacija utakmice sukladno Propozicijama natjecanja HT Prva liga. Sportske iskaznice igrača, službenih osoba kao i licence trenera uredne. Sukladno čl. 15. Propozicija natjecanja HNK Rijeka prijevljuje slijedeće igrače : br. 32, 4, 11, 13, 18, 36, a NK Osijek br: 1, 13, 6, 20, 9, 8. Navijači HNK Rijeka “Armada” sa istične, zapadne i sjeverne tribine skandiraju u 55, 56, 57 i 60 min. i nakon sučeva žvižduka sucu “Cigane”, također u 55 i 56. skandiraju sucu “Lopove”, nakon završetka utakmice skandiraju “HNS pederi nogomet ste sjebali”. Navijači NK Osijek Hohorta sa južne tribine u 51 i 61 min. skandiraju “Riječke pičke”. Na utakmici nazično 4832 gledatelja od čega gostujućih navijača 50.

O prekršajima s utakmica HT Prve lige odluke donosi disciplinski sudac Alan Klakočer.

Komentiraj