U Varaždinu potpisan ugovor o suradnju hrvatskih nacionalnih kazališta

U nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek u ponedjeljak je u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu potpisan Ugovor o stalnoj  suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta.

Ugovor su potpisali intendanti pet hrvatskih nacionalnih kazališta, zagrebačkog, osječkog, riječkog, splitskog i varaždinskog.

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je da nacionalna kazališta, da bi u potpunosti ispunila svoju funkciju, moraju bliže surađivati, a ovim sporazumom se obvezuju na međusobna gostovanja i koprodukcije. Dodala je da je Hrvatska jedna od rijetkih država u svijetu koja je tijekom pandemije držala svoje kulturne institucije otvorenima, zahvaljujući hrabrosti i inicijativi umjetnika i ravnatelja kazališta.

„Nadamo se s cijepljenjem, s boljim vremenom, da je pred nama razdoblje u kojem ćemo se ponovo vratiti uobičajenom načinu odvijanja kazališnog života“, rekla je ministrica.

„Odluka je proizlazila iz ideje, kao što su na prvoj liniji obrane naši zdravstveni djelatnici brinuli o našem fizičkom zdravlju, da mi kao kulturni djelatnici moramo brinuti o duhovnom zdravlju naših sugrađana“, dodao je intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci  Marin Blažević.

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč, potpisivanje ugovora pet nacionalnih kazališta smatra povijesnim.

„Korona vrijeme nas je potaknulo da budemo više skupa i radimo zajedno, a ovo je početak suradnje na dobrobit umjetnika i publike“,  rekla je Vrgoč.

Dražena Vrselja, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, podsjetila je da je jedan od strateških ciljeva kulturne politike da Hrvatske jača veza nacionalnih kazališta.

„Držim da će ovaj sporazum biti pragmatičan, a ne samo deklarativan“, rekla je Vrselja.

„Dugo godina razgovaramo i surađujemo, ali ovo je stavljeno pod zajednički lijepi šešir, lijepi kišobran, i sigurno ćemo se uhvatiti svi za tu ručku“, kazao je intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Srećko Šestan.

Domaćin potpisivanja ugovora, intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević rekla je je da suradnja neće biti samo u razmjenama predstava, već i u koprodukciji i razmjenama umjetnika.

„Upravo će varaždinsko kazalište biti mjesto za to jer sa završetkom obnove pozornice krajem rujna postajemo kazalište koje će moći udomiti sve vrste scenskih djela, i operu, i balet i drame“, rekla je Jakovljević.

Komentiraj