U Varaždinu 18. susret povijesnih postrojbi

HNA/ Siniša KALAJDŽIJA

U Varaždinu je u subotu održan 18. Susret povijesnih postrojbi čime je ujedno obilježena 170. obljetnica povijesnog prelaska hrvatske vojske preko mosta na Dravi pod zapovjedništvom bana Josipa Jelačića i obljetnica pripojenja Međimurja matici Hrvatskoj.

U sastavu te vojske koja je brojala oko 50.000 vojnika bili su i grenadiri i fiziliri Varaždinske narodne straže.

Domaćin susreta bila je Varaždinska građanska garda koja je ugostila 150 članova  dvadesetak povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske i inozemstva. Postrojavanje postrojbi upriličeno je na središnjem Trgu kralja Tomislava, gdje su zapovjednici postrojbi predali prijavak zamjeniku gradonačelnika Zlatanu Avaru. Tom je prilikom blagoslovljena i zastava Varaždinske građanske garde.

Nakon prijema u Gradskoj vijećnici, zapovjednici povijesnih postrojbi na Trgu bana Jelačića položili su vijenac na spomen- ploču ispod balkona sa kojeg se ban Jelačić obratio vojnicima motivacijskim govorom. Uslijedio je marš povijesnih postrojbi od Trga kralja Tomislava prema mostu bana Josipa Jelačića gdje su pripadnici svih postrojbi pucali iz topova, pušaka i trombuna.

Komentiraj