U varaždinskom HNK-u premijera “Palikuća” u režiji I. Kunčevića

hnk varaždin

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Varaždinu u petak je  premijerno izvedena predstava  „Palikuće“ švicarskog književnika Maxa Frischa u režiji Ivice Kunčevića.
Nakon „Zrinskog“ Tita Strozzija, Molièreovog „Ilije Kuljaša“ i „Vučjaka“ Miroslava Krleže, ovo je četvrti redateljsko gostovanje Ivice Kunčevića u varaždinskom HNK-u.

Redatelj ističe da je Frischa izabrao zbog njegovog komada koji o dubokoj moralnoj, društvenoj i sigurnosnoj krizi u svijetu govori  „ozbiljno, mudro, izuzetno duhovito i zabavno“.
Drama „Biedermann und die Brandstifter. Ein Lehrstück ohne Lehre“ (Poštenjak i Palikuće. Poučni komad bez pouke) praizvedena je 1958. u Zürichu, a može biti protumačena kao satira, odnosno kritika svih totalitarnih sustava i malograđanštine.

Frischu je donijela planetarni uspjeh kao dramskom piscu i danas je još uvijek jedna od njegovih najizvođenijih drama. Protagonisti su vlasnik kuće koji, usprkos vijesti o grupi palikuća koji se useljavaju u kuće kako bi ih spalili, prima jednog neznanca za koga se ispostavi da je uistinu palikuća te na kraju, potpuno pomiren sa sudbinom, sudjeluje u spaljivanju svog doma.
Gospodina Jozefa Horvata, hrvatsku inačicu Biedermanna iz originalnog teksta, glumi Pero Juričić koji ponavlja suradnju s varaždinskim kazališnim ansamblom u kojem su Ljiljana Bogojević kao njegova žena gospođa Berta, Hana Hegedušić kao služavka Ana, Stojan Matavulj kao Šmic, Marinko Prga kao Vili, Sunčana Zelenika Konjević kao dr. Kopp, Beti Lučić kao policajka, Marija Krpan kao dužnosnik, Karlo Mrkša kao korovođa te Darko Plovanić, Filip i Nikša Eldan te Vid Novak Kralj kao kor vatrogasaca.
Stojan Matavulj ističe da u tekstu „Palikuća“ postoji jedna rečenica koja je vrlo bitna za hrvatsko društvo u sadašnjosti.
„Ta rečenica je da se laž najbolje sakrije istinom. To se oko nas događa svakodnevno. Bombardira nas se istinama, a mi mislimo da nam lažu. Komad vrlo točno secira ono što se događa oko nas. Govore se istine, a ljudi više ne vjeruju“, rekao je Matavulj.
„Palikuće“ će tijekom prosinca u varaždinskom HNK-u  gledati i srednjoškolska publika.

Komentiraj