Francuski glasači u nedjelju na predizborima diljem zemlje glasaju za kandidata ljevice na predsjedničkim izborima koji će se održati u dva kruga, 23. travnja i 7. svibnja.

U utrci za nominaciju je sedam kandidata, a pobjednik i drugoplasirani će se ogledati u drugom krugu zakazanom za 29. siječnja. Od četvero socijalista i još troje kandidata iz srodnih stranaka, najviše izgleda ima Manuel Valls, donedavno premijer u vladi Francoisa Hollandea. Vallsov najveći takmac na predizborima je bivši ministar gospodarstva Arnaud Montebourg.

Pobjednik ljevice će se na predsjedničkim izborima suprotstaviti konzervativnom kandidatu, republikancu Francoisu Fillonu, i kandidatkinji krajnje desnice iz Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Predsjednik Hollande prošli je mjesec objavio da se ne želi uključiti u utrku za drugi mandat. Njegova velika nepopularnost unijela je podjelu u redove socijalista i smatra se teretom za bilo kojeg kandidata koji osvoji socijalističku nominaciju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.