U UTORAK NOVI PREGOVORI Štrajk u školama i znanstvenim institucijama se nastavlja

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama nastavit će se i u utorak, kao i pregovori između sindikata i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), rečeno je u ponedjeljak nakon pregovora s predstavnicima Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

“Sutra ćemo pokušati ponuditi neko rješenje, a ne znam hoće li biti prihvatljivo sindikatima”, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar novinarima nakon odvojenih pregovora s predstavnicima Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Mornar nije htio odgovoriti na pitanje o kakvom se rješenju radi, kazavši kako je o tome rano govoriti. Izrazio je žaljenje što je do štrajka došlo i što djeca ostaju bez svog ustavnog prava na obrazovanje, makar na kraće vrijeme.

 

  • “To je vječna dilema čije je ustavno pravo jače – sindikata da štrajkaju ili djece da imaju obrazovanje. Nama je užasno žao što je došlo do te situacije. Podržavamo zahtjeve prosvjetara za većim plaćama, mislimo da one moraju biti veće, ali ‘tajming’ nije baš sretan. Iz svih razloga koje smo puno puta ponovili”, izjavio je.

 

Na pitanje zna li da je bilo pritisaka ravnatelja u školama na nastavnike, prijetnji otkazima, popisivanjem policije, odgovorio je kako je “o tome načuo, ali to nije došlo iz MZOS-a.

Dodao je kako Ministarstvo traži da ga se, radi evidencije, izvijesti koliko je ljudi u štrajku, te da ravnatelj, u skladu s Pravilnikom, vodi evidenciju radnoga vremena kako bi mogao obračunati plaću na korektan način”. Rekao je da je u ponedjeljak broj štrajkaša pao za desetak posto u odnosu na petak.

 

  • Napomenuvši kako se štrajk nastavlja, predsjednica SHU-a Sanja Šprem rekla je da su “ili premijer Zoran Milanović ili ministar Mornar odlučili u utorak sindikatima ponuditi svoje prijedloge na papiru.

 

“To i mi očekujemo, konstantno očekujemo nešto konkretno. Štrajk se nastavlja dok ne dobijemo ono što tražimo”, rekla je. Smatra i da Vlada sada nije “tehnička Vlada”, već će to biti kada predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović raspiše parlamentarne izbore.

“Sutra očekujemo nešto konkretno i “crno na bijelo”. To smo očekivali i danas, to nisu ponudili. Ali sutra hoće”, istaknula je Šprem. Naglasila je i da sindikati za vrijeme štrajka ne zabranjuju dolazak djece u školu, već samo pozivaju roditelje da, ako mogu, ne šalju djecu u školu. “Nama nije cilj zahtjevati nešto, a da djeca ispaštaju”, rekla je.

Da se štrajk nastavlja i da od ministarstva očekuju konkretnu ponudu potvrdio je i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec koji nije želio govoriti o detaljima sastanka. Naglasio je i da nije zadovoljan sastankom održanim u ponedjeljak, jer je, kako je rekao, ovako ozbiljan sastanak trebao biti održan prije mjesec dana.

Sastanak se nastavlja u utorak u 15,30 sati u MZOS-u.

Komentiraj