U utorak Dan žalosti: Plenković: “Na vrhu piramide je Tomo Medved, on je glavna odgovorna osoba”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je na sjednici Vafe proglasio katastrofu zbog razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju prije tjedan dana. Nakon sjednice Vlade premijer je održao konferenciju za medije.

“Imamo krizno upravljanje, uklanjanje šteta i faza obnove. To je najbitnije. Mi ćemo nastojati iznaći financijska sredstva”, rekao je Plenković i dodao da će ukupno 120 milijuna kuna biti dostupno. “Osnovali smo povjerenstvo i ta sredstva su otišla prema gradovima koji su najviše pogođeni”, rekao je.

“Imamo novu krizu. Imamo novi Stožer civilne zaštite koji se odnosi na otklanjanje posljedica potresa na području pogođenom potresom. Ako bi se dogodila neka nova katastrofa, požar ili nešto drugo, na čelu Civilne zaštite bit će ministar Božinović”, rekao je uvodno premijer.

“Vodimo razgovore s Europskom komisijom i nastojimo realocirati dio sredstava iz postojećeg financijskog okvira, to je nešto više od 100 milijuna eura, kako bismo to preusmjerili u obnovu kuća koje su stradale. Ministar Horvat sa stručnjacima s građevinskog i arhitektonskog fakulteta stvara pravni okvir. Danas u 17 sati Medved će s članovima stožera biti u Petrinji, sastat će se s čelnicima lokalnih stožera i dogovoriti hodogram”, dodao je premijer.

Izrazio je tugu zbog smrti osmero mladih u Posušju te rekao da su zbog toga u utorak proglasili Dan žalosti.

Preuzima li vlada proglašavanjem katastrofe na sebe nadležnost za upravljanje krizom? Kako će izgledati struktura novog stožera? “Ovo nije prva prirodna katastrofa. Vlada ima zadaću preuzeti odgovornost i pomoći onima koje je katastrofa pogodila. Zbog toga smo odlučili angažirati poseban oblik stožera, kako bismo osnažili koordinaciju na terenu”, odgovorio je premijer.

Dodao je da nema ministra čiji resor nije obavio neke aktivnostio. “Mi ćemo kroz vodstvo Medveda aktivnost koordinirati sa županijama i lokalnim stožerima”, kazao je.

Plenković je komentirao i istragu rušenja kuća koje su obnavljanje i građene nakon obnove.

“Na vrhu piramide je Tomo Medved, glavni čovjek za koordinaciju svih aktivnosti na područjima pogođenim potresima. On je glavni i odgovorni. Sve što Zakon o sustavu civilne zaštite podrazumijeva primjenjuje se jednako na Medveda, kao što to ima Božinović inače. Sve službe na terenu će biti u tijesnoj koordinaciji s Medvedom, a on će biti u dijalogu u nastojanju da se riješe problemi u županijama”, rekao je.

Premijer je kazao da misli da se treba ispitati kako je do toga došlo i zašto, tko je radio nadzor i davao dozvole. “Nemam saznanja o tome. Pitat ćemo o tome Horvata, gospodina Mažara, treba ispitati. Nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego što jesu. Sve će se ispitiati. Danas nije bilo vremena za raspravu o ulozi župana Žinića. Obnova koju je Hrvatska provodila nakon rata bila je veliki procest. Izgrađeno je 150.000 kuća i stanova, kao da danas izgradimo 10 Šibenika. Najvažnije je da je preko 95 posto sredstava dala država, odnsno porezni obveznici. To se treba ispitati”, rekao je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da šatora ima dovoljno, ali i kako to nije najbolje rješenje za zbrinjavanje ljudi. “Nije problem da ih nema, nego će se oni onako kako će biti potrebe koristiti. Ne mogu govoriti o konkretnim stvarima. Njih ima, u Hrvatsku je došlo oko 980 šatora. Tu neće biti nikakvih problema. Medved će danas već početi operativno raditi i skupljati sve informacije”, rekao je ministar Božinović i dodao da šatora ima i u rezervama i iz međunarodne zaštite.

Istaknuo je i da nije točno da šatori nisu dostavljeni. “Ne vidim nikakav problem”, kaže Božinović.

Na pitanje razmišlja li se o donatorsko konferenciji i kako će se obnavljati Sisačko-moslavačka županija, Plenković odgovara: “Na terenu su stručnjaci građevinskog fakulteta, pravne razmjere štete moramo još pričekati. Podsjećam da ćemo postaviti kroz mehanizam EU fonda solidarnosti, imamo novu prirodnu nepogodu i imat ćemo i novi zahtjev. Tumačio sam i na proljeće da je taj fond smišljen za pomoć jedni drugima. Donatorske konferencije su se organizirale za katastrofe u zemljama koje nisu članice”.

Dodao je da se za pomoć javio veliki broj zemalja.

“Ja u ovom trenutku neću iznositi koncept koji nam je u glavi. Da nam se ne dogodi nekvalitetna obnova i gradnja, neće se pristupiti bez ovlaštenih projektanata i izvođača. Činjenica je, mi imamo u okviru institut kontrole i primijenit ćemo ga i ovdje”, rekao je novinarima ministar Darko Horvat.

Komentiraj