Uragan Lorenzo potopio brod hrvatskog kapetana, spašena tri člana posade

Brod “Bourbon Rhode”, šibenskog kapetana Dina Miškića potonuo je u uraganu Lorenzo, javlja Večernji list.

Osim njega, na brodu nije bilo hrvatskih državljana, potvrdili su za Večernji list iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Brod je prvi poziv u pomoć poslato u četvrtak ujutro, a akcija spašavanja se odvijala u izuzetno lošim vremenskim uvjetima.

“Bourbon Rhode” nalazio se na putu iz Las Palmasa na Kanarskim otocima prema Georgetownu u Gvajani, 60 nautičkih milja od uragana. Kako je uragan jačao, tako mu se na putu našao tegljač hrvatskog kapetana i, uslijed visokih valova, brod se počeo puniti vodom, a navodno su prestali raditi i motori.

U pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, francuaki vojni zrakoplov za spašavanje na moru te američki zrakoplov Nacionalnog centra za uragane, navodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u priopćenju.

Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50  (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

“Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva”, uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage.

Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, kao i zrakoplov američkog NHC-a (Nacionalnog središta za uragane), navodi Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

 

Komentiraj