Marko Mrkonjic/PIXSELL

U tvrtki Našicecement spaljeno dvije tone opojnih droga

U pogonima tvrtke Našicecement u srijedu je spaljeno ukupno dvije tone opojnih droga, najviše marihuane, kokaina, heroina i sintetičkih droga, koje su zaplijenjene i oduzete tijekom kriminalističkih istraživanja, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 55 milijuna kuna.

Ovo je jedanesto spaljivanje droga u pogonima ove tvrtke, koja ima certifikat za ovu aktivnost, a koja se uništava nakon donošenja pravomoćnih presuda.

Glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec rekao je kako se vrijednost uništene droge sastoji u tome da su njezinim uništavanjem spašeni mnogi životi i obitelji te je ušteđeno puno novca u zdravstvenom sustavu.

Naglasio je nezaobilaznu ulogu policije u otkrivanju počinitelja, kriminalnih skupina, presijecanju krijumčarskih lanaca, zaplijenama droge te prikupljanju svih relevantnih dokaza za vođenje kasnijij kaznenih postupaka.

Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droge Vlade RH Željko Petković rekao je kako je to kontinuirani i sve uspješniji proces jer se prvenstveno zlouporaba opojnih droga suzbija prevencijom, ali i represijom. Izvijestio je da je riječ o značajnoj količini droge, što pokazuje koliko je u posljednje dvije godine bio uspješan represivni sustav, jer se prije spaljivalo 700 kilograma, a danas oko dvije tone.

Tijekom 2014. godine po prvi puta bilo je čak 9 tisuća, a u prosjeku 8 od 10 zaplijena odnosi se na marihuanu, jer je najzastupljenija na tržištu i među populacijom koja konzumira drogu, rekao je. Ako se uspoređuje čitav sustav nekoliko godina unazad, došlo je do stabilizacije broja liječenih ovisnika te im broj ne raste, ali je i broj novopridošlih ovisnika manji, dodao je.

Komentiraj