U Turskoj zatvoreni novinari, Erdogan kritizira Zapad

EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Turska je zatvorila 17 novinara pod optužbom za povezanost s “terorističkom organizacijom”, ali je predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbio kritiku Zapada o velikoj čistki nakon propalog puča.

Tim potezom koji je, dva tjedna nakon pokušaja vojnog puča 15. srpnja, trebao “ojačati nacionalno jedinstvo”, predsjednik države je obznanio da odustaje od tužbe protiv onih koji su optuženi za “vrijeđanje” predsjednika. Tužba je prijetila gotovo 2000 ljudi.

No velika “čistka” početa nakon propalog puča ipak se nastavlja, unatoč upozorenju Europljana da bi ona mogla loše djelovati na tursku kandidaturu za EU.

Islamsko-konzervativna vlast predsjednika Erdogana optužuje imama Fethullaha Guelena koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama i pristaše njegova pokreta u Turskoj, da su organizirali neuspjeli državni udar.

Turski dužnosnik koji je htio ostati anoniman rekao je da su obavještajne službe prije više od godinu dana uhvatile šifrirane poruke pomoću kojih su identificirali 40.000 imamovih pristaša, među njima 600 visokih vojnih dužnosnika.

“Velik broj ih je umiješan u pokušaj udara”, istaknuo je.

Više od 18.000 ljudi je pritvoreno u zadnja dva tjedna. Protiv desetka tisuća njih podignuta je optužnica i smješteni su u pritvor.

Tako se u subotu sedamnaest od 21 novinara koji su se pojavili pred sudom u Istanbulu, probudilo u zatvoru pod optužbom za navodnu povezanost s “jednom terorističkom organizacijom”, javlja službena novinska agencija Anadolija.

Među njima je i Nazli Ilicak, poznata novinarka, bivša zastupnica Erdoganove stranke AKP-a i nekadašnji članovi dnevnika Zaman koji je bio sklon Guelenu do ožujka kada je vlast preuzela kontrolu nad njim.

Komentiraj