fah

U tri autobusa došli u Ježevo; u Vinkovce stigao vlak za prihvat izbjeglica

Tri autobusa dovezla su izbjeglice u Registracijski centar u Ježevu, a u Vinkovce je iz Zagreba stigao vlak za prihvat izbjeglica.

Vlak je u Vinkovce stigao u 16 sati i 47 minuta i HŽ čeka upute Ministarstva unutarnjih poslova u vezi s ukrcajem, izvijestila je glasnogovornica HŽ-Putničkog prijevoza Ivana Čubelić. Vlak s 11 vagona krenuo je u srijedu u 13,08 sati sa zagrebačkog Glavnog kolodvora. Glasnogovornica Čubelić rekla je telefonom Hini da se još ne zna odredište vlaka. Mediji pišu kako će se vlak vratiti u Zagreb, a izbjeglice smjestiti u Centar za azilante u Dugavama.

Glavni registracijski centar za izbjeglice je u prihvatnom centru za strance u Ježevu, kod Dugog Sela.

Između 16 i 17,20 sati, u Ježevo su stigla tri najavljena autobusa sa 163 izbjeglice. U autobusima su uglavnom žene i djeca, na čijim se licima vidi umor, a neki su navukli zastore kako ih se ne bi fotografiralo. Uz žene i djecu u autobusima je stiglo i nekoliko muškaraca mlađe i srednje dobi.

Izbjeglice su stigle u pratnji policije, a dovezli su ih autobusi vinkovačke tvrtke “Polet”.

Novinari, koji stoje pred ogradom Prihvatilišta, ne mogu doći do detaljnijih informacija.

Po protokolu, izbjeglice u prihvatnom centru čeka registracija, daljnja liječnička i druga pomoć kome je potrebna. Nakon razgovora s migrantima, tražitelje azila smještat će se u odgovarajuća prihvatilišta za njih a ostale u druge predviđene smještajne kapacitete.

Vlada u četvrtak osniva stožer za koordinaciju aktivnosti

Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, Vlada će u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku.

Ta je točka na dnevnome redu sjednice Vlade, potvrdio je u srijedu Hini glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.

“Vlada će osnovati Stožer čija je zadaća osigurati koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija s ciljem humanitarnog prihvaćanja i zbrinjavanja migranata”, rekao je Vladin glasnogovornik.

Voditelj stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a članovi stožer bit će zamjenici odnosno pomoćnici iz više ministarstva – socijalne politike i mladih, vanjskih i europskih poslova, rada i mirovinskog sustava, ministarstva zdravlja te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

U rad Stožera po potrebi će se uključivati i predstavnici drugih tijela i institucija.

Komentiraj