U Tirolu ukinuta karantena, ostaje ograničenje kretanja

U austrijskoj saveznoj pokrajini Tirolu je u utorak ukinuta karantena zbog epidemije koronavirusa koja je uvedena 19. ožujka ali i dalje ostaju na snazi mjere ograničenog kretanja koje vrijede u ostatku Austrije.

“Ukinuli smo karantenu koja je vrijedila u gradovima i općinama jer je stopa novih zaraza na dnevnoj bazi pala ispod pet posto”, rekao je premijer Tirola Guenther Platter na video-konferenciji za ovinare.

Tirol, pogotovo sportska središta u Ischglu, slove za epicentar širenja koronavirusa u Austriji.

Prvi slučajevi su otkriveni još početkom veljače ali su prve mjere uslijedile tek 9. ožujka zbog čega je pokrajinska vlada pretrpjela kritike u Austriji ali i u Njemačkoj gdje je zabilježen velik broj pacijenta zaraženih koronavirusom koji su bili na zimovanju u Tirolu.

Ukidanjem karantene Tirol slijedi ublažavanje mjera protiv širenja zaraze koje je jučer najavljeno i na saveznoj razini. Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je za Uskrsa otvaranje trgovina koje ne prodaju svakodnevne potrepštine.

Vlasti u Tirolu će u sljedećim danima obavljati intenzivna testiranja u Ischglu i zimovalištima Soelden, Arlberg i St. Anton u kojima su mjere karantene i dalje na snazi.

Komentiraj