Policija pretresla kuću Varge, on odveden na ispitivanje

Davor Javorovic/PIXSELL

Policija je jutros upala u obiteljsku kuću Franje Varge u Belišću i vrši pretragu, potvrđeno je za N1.

“Moj branjenik nije povrijedio postupak, to odgovorno tvrdim. Po nalogu je obavljena i pretraga kuće, ali oprema je već odavno oduzeta”, kazao je odvjetnik Mario Poljak za Dnevnik.hr.

Nakon pretrage kuće policija je Vargu privela na saslušanje u vezi s “povredom tajnosti postupka”.

07.05.2019., Belisce – Pretraga obiteljske kuce Franje Varge. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Policija: Neovlašteno ustupio podatke iz istraživanja koje se protiv njega i drugih osumnjičenika provodi

“Policijski službenici Ravnateljstva policije, temeljem naloga nadležnog Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, provode kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom starim 37 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Odavanje službene tajne“ iz članka 300. Kaznenog zakona i „Povreda tajnosti postupka“ iz članka 307. Kaznenog zakona.

Sumnja se da je 37-godišnjak tijekom ožujka i travnja ove godine drugim osobama neovlašteno ustupio podatke iz istraživanja koje se protiv njega i drugih osumnjičenika provodi, a koje istraživanje je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku proglasilo tajnim.

Navedeni 37-godišnjak nazočio je tijekom jutra pretrazi obiteljske kuće u Belišću koju po nalogu nadležnog suda u Osijeku pretražuju policijski službenici.

Po završetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima provedenih radnji bit će obaviješteno nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu”, objavila je policija.

O svemu su se oglasili i iz MUP-a.

“Uvažavajući činjenicu da se radi o aktualnom kriminalističkom istraživanju koje provodi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, nismo u mogućnost u javnosti iznositi dinamiku i taktiku te pojedinosti samog kriminalističkog istraživanja kao niti pojedinosti o uključenim osobama.

Policija je o svim saznanjima i dokazima do kojih je došla pretragama pokretnih stvari u ovom kriminalističkom istraživanju, izvijestila nadležno državno odvjetništvo.

Također, u slučajevima u kojima je policija tijekom pretraga pokretnih stvari utvrdila potreban stupanj sumnje, podnijete su kaznene prijave protiv konkretnih osoba”, javljaju iz MUP-a.

06.05.2019., Osijek – Franjo Varga, optuzen u aferi SMS, dolazi u prostorije Zupanijskog drzavnog odvjetnistva. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Varga je, podsjetimo, prošlog tjedna zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu kako biprogovorio o lažnim SMS-ovima. “Zatražili smo, moj odvjetnik i ja, sastanak u Državnom odvjetništvu, kako bih im rekao tko mi je dao SMS-ove za koje me se tereti”, rekao je prošlog tjedna Varga.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u ponedjeljak je potvrdio da će do sastanka doći. Varga je jučer oko podneva stigao u osječko odvjetništvo, ali ne kako bi da iskaz već je došao po svoju opremu. Novinarima je rekao kako se loše osjeća jer je prije nekoliko dana pao s krova. Poljak je, pak, kazao da je prekasno dobio obavijest o sastanku u DORH-u pa nije stigao doći u Osijek iz Zagreba.

Nacional je u današnjem broju objavio kako je prije nešto više od godinu dana Blaž Curić, kum Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a te vozač ministra poljoprvrede Tomislava Tolušića, od Varge zatražio da nadzire elektronsku poštu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

EKSKLUZIVNO Brkićev kum naredio je Vargi da nadzire Božinovića

INTERVJU Varga: 'Surađivat ću s istražiteljima, ne želim robijati za druge'

Komentiraj