U Švicarskoj podignuta optužnica protiv vlasnika PSG-a i BeIN-a zbog malverzacija oko medijskih prava za Svjetska prvenstva

Iz Ureda glavnog državnog odvjetnika Švicarske (OAG) sa sjedištem u Bernu jučer je objavljeno podizanje optužnice protiv bivšeg glavnog tajnika krovne svjetske nogometne kuće FIFA-e Jeromea Valckea i Nassera Al-Khelaifija, vlasnika i predsjednika uprave BeIN Media Group-a te vlasnika francuskog PSG-a zbog sumnji u davanje i primanje mita pri dodjeli medijskih prava za nekoliko turnira Svjetskih prvenstava i FIFA Konfederacijskih kupova.

OAG je 59-godišnjeg Francuza Valckea optužilo za primanje mita, po nekoliko točaka za teško kriminalno djelovanje te za krivotvorenje dokumenata. Osim Valckea i Khelaifija optužena je i treća neimenovana osoba, koju se zajedno s predsjednikom PSG-a tereti za poticanje bivšeg glavnog tajnika FIFA-e na počinjenje teškog kriminalnog djelovanja, a trećeoptuženi također je optužen za davanje mita u vezi s prethodno navedenim postupkom.

Državno odvjetništvo u priopćenju dalje navodi da je istragom utvrđeno da je Valcke stekao neosnovane pogodnosti od preostala dva optuženika. Naime, prema optužnici Al-Khelaifi je preko svoje tvrtke za Valckea kupio vilu na Sardiniji i potom mu je ustupio na korištenje na period od 18 mjeseci bez obveze plaćanja najamnine, za koju tužiteljstvo procjenjuje da se kretala od 900 tisuća do 1.8 milijuna eura. Nastavno na navedeno, Vlacke je od trećeoptuženog u tri isplate na račun svoje tvrtke Sportunited LLC primio ukupan iznos od 1.25 milijuna eura.

Točka optužnice o kriminalnom djelovanju protiv Valckea temelji se na činjenici da spomenute pogodnosti, koje je primio od suoptuženih i na temelju kojih se nezakonito obogatio, nije prijavio FIFA-i – što je s obzirom na funkciju u istoj bio obvezan. U optužnici je također navedeno da je bivši glavni tajnik FIFA-e krivotvorio računovodstvene knjige svoje tvrtke Sportunited LLC u periodu od 2013. do 2014. godine prikazivavši tri uplate trećeoptuženog kao zajmove.

Optužbe za davanje i primanje mita švicarsko tužiteljstvo temelji na tome što je tijekom 2013. i 2015. godine Valcke iskorištavao svoju poziciju glavnog tajnika FIFA-e kako bi utjecao na proces dodjele medijskih prava prijenosa u Italiji i Grčoj za Svjetska prvenstva i FIFA Konfederacijske u razdoblju od 2018. do 2030. godine. Zauzvrat je za ove postupke od trećeoptuženog dobio 1.25 milijuna eura uplaćenih na račun spomenute mu tvrtke.

Sumnja da je Valcke od Al-Khelaifija na dar dobio luksuzni sat u zamjenu za svoj doprinos i utjecaj kao glavni tajnik FIFA-e nije uspješno dokazana i posljedično je odbačena u veljači ove godine.

FIFA-ino povlačenje predmeta

Švicarsko odvjetništvo nadalje u priopćenju navodi da je u optužnici moralo odustati od još jedne točke terećenja za mito troje optuženih jer je FIFA u siječnju ove godine povukla predmet koji je pokrenula u prosincu 2016. godine protiv Valckea, Al-Khelaifija i trećeoptuženog. FIFA je svoju pritužbu povukla samo mjesec dana nakon što je Švicarsko državno odvjetništvo održalo posljednje saslušanje pred pozidanje optužnice i o svojim daljnjim koracima obavijestilo (tada) osumnjičene. Kao razlog povlačenja predmeta krovna svjetska nogometna kuća navela je postizanje sporazumnog dogovora na obostrano zadovoljstvo. Da FIFA nije povukla ovaj potez Al-Khelaifi i preostali dvojac bili bi optuženi i za primanje i davanje mita za dodjeljivanje medijskih prava na FIFA turnire u Sjevernoj Africi i Bliskom Istoku. Iz OAG-u su u priopćenju naveli da će zbog ovakvog raspleta događaja o ovim sumnjama u veljači ove godine pokrenuti odvojeni postupak.

U cijeloj ovoj pravnoj zavrzlami, koja se odvija još od početaka velikog korupcijskog skandala koji je potresao FIFA-u 2016. godine, postoji naravno i druga strana priče. U središtu iste je švicarski glavni državni odvjetnik Michael Lauber kojeg bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini, Al-Khelaifi i ostali, optužuju za blisku povezanost i suradnju s bivšim glavnim tajnikom UEFA-e i aktualnim predsjednikom FIFA-e, Švicarcem Giannijem Infantinom. Prema njihovim optužbama Luber se s njim tijekom istrage nalazio privatno na neslužbenim sastancima. Al-Khelaifi je nakon jučerašnje objave o podizanju optužnice medijima najavio i pokretanje postupka protiv Laubera pred švicarskim institucijama, a sve u okviru dovođenja u pitanje postupka provođenja istrage koja je dovela do podizanja optužnice.

Komentiraj