U svečanom mimohodu 51. Đakovačkih vezova 3.500 sudionika

FaH

Malim vezovima u nedjelju, 2. srpnja, počet će središnji program ovogodišnji 51. Đakovačkih vezova koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Vlade i Hrvatskog sabora, najavili su u četvrtak organizatori.

Vezovi će svečano biti otvoreni u petak, 7. srpnja, a zatvoreni u nedjelju, 9. srpnja.

Središnja, najatraktivnija priredba Vezova i ove je godine svečani mimohod svih sudionika smotre u nedjelju ujutro, 9. srpnja, kada će centrom grada prodefilirati oko 3.500 izvođača iz 57 folklornih skupina iz Hrvatske, Mađarske, Poljske, Turske, Slovenije, BiH i Makedonije. U njoj će sudjelovati i konjanici, okićene svatovske zaprege, mažoretkinje, te psi hrvatski ovčari. U povorci Malih vezova očekuju se 32 skupine s oko 1.500 malih sudionika, rekao je na konferenciji za novinare đakovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora te smotre folklora Marin Mandarić.

Prošli, jubilarni 50. Vezovi postavili su visoku ljestvicu, a na nama je da ih i ove održimo na istoj, visokoj razini. Koncept i ovogodišnjih Vezova organizacijski i programski vrlo je sličan prethodnima, dodao je.

Posebnost ovogodišnje smotre jest što će svečano u petak, 7. srpnja, biti otvoreni na novoobnovljenom Strossmayerovom trgu. Smotra će, po 20. put zaredom, biti otvorena scenskom slikom autora Mirka Ćurića koji ju je ove godine posvetio temi: «Slavonac sam, time se ponosim», naglasio je gradonačelnik Mandarić (HDZ).

Riječ je o igri u kojoj smo se vratili na početak 19. stoljeća, 1806., 1807. godinu u vrijeme biskupa Antuna Mandića, kada je Đakovo počelo doživljavati procvat, kada se ovdje naseljavaju brojne austrijske, njemačke obitelji, povećava se broj stanovnika, jača gospodarstvo, a u grad stižu i umjetnici poput Mozartovog šurjaka Jakoba Heibela. U to vrijeme u Đakovo pred Napoleonom bježe i carske ergele s lipicancima te se sklanjaju na biskupijska dobra i zameću početak lipicnaske tradicije u ovome gradu, najavio je Ćurić dio sadržaja ovogodišnje scenske slike koju izvode brojni glumci  tamburaški sastavi, KUD-ovi, pjevači tamburaške glazbe.

Đakovački vezovi će biti zatvoreni u nedjelju navečer, 9. srpnja, na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku tradicionalnim izborom najljepših narodnih nošnji.

Komentiraj