Zapovjednik francuskog glavnog stožera vojske Pierre de Villiers, u sukobu s predsjednikom Emmanuelom Macronom oko proračuna za obranu, podnio je u srijedu ostavku, tjedan dana nakon što je doživio kritike od strane šefa države.

“U sadašnjim okolnostima smatram da više nisam u stanju osigurati održivost modela vojske u koji vjerujem kako bi zajamčio sigurnost Francuske i Francuza, danas i sutra, i podržao stremljenja naše zemlje”, stoji u priopćenju generala De Villiersa.

“Podnio sam stoga ostavku predsjedniku republike koju ju je prihvatio”, dodaje se.

Već nekoliko dana u vojnim krugovima razgovaralo se o tome hoće li De Villiers ostati na mjestu šefa glavnog stožera, s obzirom da ga je Emmanuel Macron u više navrata pozvao na red.

Šef države predbacio mu je kritike na račune štednje najavljene u proračunu za obranu.

“Uvijek samo pazio, od imenovanja, da zadržim model vojske koja jamči koherentnost između prijetnji koje vise nad Francuskom i Europom, misija naše vojske koje su sve brojnije te kapaciteta i proračunskih sredstava potrebnih za njihovo ispunjavanje”, kaže general De Villiers podsjećajući da je dužnost zapovjednika glavnog stožera vršio tri i pol godine.

“Najstrože poštivajući lojalnost koja nikada nije prestala biti temelj mojeg odnosa s političkim vlastima i nacionalnim predstavnicima, ocijenio sam da je moja zadaća izraziti im svoje rezerve, u nekoliko navrata, iza zatvorenih vrata, transparentno i iskreno”, dodao je general.

Komentiraj