U subotu počinje Advent u Zagrebu, evo što donosi

U subotu, 28. studenog, tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće, počinje Advent u Zagrebu, koji će trajati sve do 1. siječnja. Kako je objavila Turistička zajednica grada Zagreba, ovogodišnji će Advent, zbog epidemioloških preporuka, biti održan u nešto drugačijem ozračju.

“Poseban naglasak ove godine stavljen je na kulturna događanja koja će nas na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Naime, za vrijeme Adventa u Zagrebu održat će se čak 9 različitih prigodnih glazbenih festivala s ukupno 95 koncerata, gdje će, između ostalog, nastupiti Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i brojni drugi vrhunskih hrvatski glazbenici, kao i mlade zvijezde pred kojima je budućnost.

Tu su, naravno, i HNK u Zagrebu te KD Vatroslav Lisinski koji u prosincu nude bogat repertoar, a i pojedini zagrebački muzeji su se uključili s prigodnim programima. TZGZ je ostvarila promotivnu suradnju i ove godine s Croatia Airlinesom, Turkish Airlinesom te HŽPP-om, s kojima smo osigurali posebne cijene karata za posjet zagrebačkom Adventu”, ističu iz Turističke zajednice.

Dodaju da su pripremili projekt Svjetlost Adventa. “S deset nstitucija na Gornjem gradu inicirali smo ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, a pozivamo stanare i sve ostale da postanu dio ove inicijative. Naime, ovim projektom želimo pokrenuti jednu toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i, u konačnici, potaknuti naše sugrađane da se uključe i time daju svoj doprinos Adventu”, ističu.

Također, još jdan novitet su Zagrebačke jaslice. Riječ je o online izložbi fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020. godine. Dašak božićnog ugođaja donijet će i interaktivna izložba proširene stvarnosti Virtualni božićni. “Ova izložba će koristiti animirane motive ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, a bit će postavljena na 20 lokacija u gradu i to u parkovima, na trgovima i velikim otvorenim prostorima”, izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a.

“Osim navedenog TZGZ će s partnerima prigodno urediti tri lokacije u Donjem gradu (Trg kralja Tomislava, park Zrinjevac, Trg Republike Hrvatske), četiri u Gornjem gradu (plato Gradec, park Bele IV. te Strossmayerovo šetalište istok i zapad), a ukrasit ćemo, s Podružnicom Zrinjevac, adventski vijenac oko Manduševca i božićne borove na Trgu sv. Marka te na Trgu bana Jelačića.

Pozivamo sve da ove godine odgovorno uživaju u Adventu, u skladu sa svim mjerama i preporukama nadležnih tijela, a za one koji ne mogu biti s nama osigurali smo i online prijenose na našim društvenim mrežama. Novosti, servisne informacije, kao i detalji pojedinih programa, dostupni su na internet stranicama Adventa u Zagrebu: www.adventzagreb.hr, a tu je i adventska ponuda zagrebačkih hotela koji nude posebne blagdanske pogodnosti svim gostima i posjetiteljima”, navodi Turistička zajednica u priopćenju.

 

Komentiraj