U subotu “Marš za životinje”

hina

U povodu Međunarodnog dana prava životinja, koji se obilježava 10. prosinca, u subotu će na Trgu kralja Tomislava biti održan drugi “Marš za životinje” s kojega će aktivisti upozoriti da životinje nisu vlasništvo koje se koristi za eksperimentiranje, hranu, odjeću ili zabavu, priopćili su organizatori prosvjeda, udruge Prijatelji životinja i Pobjede.

U povorci s dimnim bakljama, veganskom zastavom od devet metera i porukom “Zajedno na suosjećajnoj strani povijesti” aktivisti za prava životinja iz Hrvatske i okolnih zemalja prošetat će središnjim ulicama Zagreba, najavljuju organizatori.

“Uz transparente, slogane te bubnjarke i bubnjare Drum’n’bijesa, poslat će se poruke suosjećanja za životinje. Maršira se za životinje koje pate u industriji kože, krzna i vune, za one u industriji hrane, potlačene zbog ljudske zabave te za one koje pate zbog ljudske nebrige i napuštanja, a ljudi su ih učinili ovisnim o sebi”, poručili su aktivisti.

Povorka će proći kroz Park Josipa Jurja Strossmayera, Zrinjevac, Teslinu i Masarykovu ulicu, Frankopansku i Ilicu do Trga bana Jelačića, gdje će se u 12 sati održati kratki program. Povorka će nastaviti šetnju kroz Jurišićevu ulicu te staje na Trgu hrvatskih velikana, nakon čega će se održati after-party u rock klubu The Beertija.

Aktivisti pozivaju građane da se pridruže povorci i pritom podsjećaju kako se ranije marširalo protiv rasizma i za prava žena, a danas se sve glasnije i jače maršira i za prava životinja.

“Vjerujemo da svako živo biće ima pravo na život bez boli i patnje. Pokret za prava životinja nije samo filozofija malobrojnih pojedinaca, to je društveni pokret koji malo – pomalo mijenja duboko ukorijenjene tradicijske stavove da životinje postoje samo zbog ljudske koristi. Kada govorimo o boli, ljubavi, radosti, usamljenosti i strahu, nimalo se ne razlikujemo od životinja. I one jednako vole svoj život i borit će se za njega do zadnjega trena”, stoji u priopćenju.

Međunarodni dan prava životinja obilježava se na isti dan kad i Međunarodni dan prava ljudi kako bi se ukazalo na činjenicu da životinje, kao i ljudi, imaju prava koja ne bi trebala biti žrtvovana ili uskraćena samo zato jer bi to moglo koristiti ljudima.

Komentiraj