U stampedu u Pakistanu poginulo najmanje devetero ljudi. Dijelila se hrana u prigodi ramazana

 Najmanje je devet ljudi poginulo u petak u stampedu u Karachiju, na jugu Pakistana, kada je mnoštvo nahrupilo u tvornicu gdje je bilo organizirana raspodjela pomoći u hrani u prigodi ramazana, priopćila je policija.

Fida Janwari, načelnik policije u Baldiji, zapadnom predgrađu Karachija, rekao je za AFP da je stampedo nastao kada su žene u potrebi s djecom pohrlile u tvornicu gdje se dijelila hrana.

Nastala je panika i “svi su počeli trčati”, rekao je.

Trupla šest žena i troje djece prevezena su u državnu bolnicu Abbasi Shaheed, rekao je glasnogovornik Muhammad Farraukh.

Čelnik organizacije Rescue rekao je za AFP da su još dva trupla prevezena u drugu bolnicu.

Među poginulima su baka i nećakinja Asme Ahmed (30). “Svake godine dolazimo u tvornicu po zekat”, rekla je misleći pritom na obavezni milodar koji daju imućniji muslimani u vrijeme ramazana.

“Počeli su tući žene palicama i gurati ih” rekla je. “Posvuda je bio kaos”.

Janwari je rekao da su trojica tvorničkih radnika uhićena jer nisu obavijestili policiju o raspodjeli pomoći, pa nije bilo nadzora kretanja okupljenog mnoštva.

Prošlog tjedna, prvog dana ramazana – kada muslimani po običaju donose milodare siromašnima – jedna je osoba poginula, a osam je ozlijeđeno u gužvi tijekom raspodjele brašna na sjeverozapadu Pakistana.

Pakistan je prije nekoliko mjeseci zahvatila teška gospodarska kriza, cijene osnovnih prehrambenih namirnica su gotovo dvostruko porasle, a inflacija je dosegnula rekordnu razinu.

Stanje pogoršava svjetska energetska kriza zbog rata u Ukrajini i poplava nakon monsunskih kiša koje su 2022. pogodile trećinu zemlje.

Premijer Shehbaz Sharif pokušava reaktivirati sljedeću tranšu zajma vrijednog 6,5 milijarda dolara, dogovorenog s MMF-om 2019.

No ta međunarodna ustanova traži prije isplate novca radikalne reforme koje uključuju povećanje poreza i znatno smanjenje subvencija.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner