Screenshot

U srijedu zakazana deložacija osmeročlane zagrebačke obitelji Dukić

Za sutra je zakazana deložacija osmeročlane zagrebačke obitelji Dukić, čiji je stan zbog navodne neotplate kredita prodan na javnoj dražbi za nevjerojatno niskih 250 tisuća kuna.

Radi se još jednom o jednoj od austrijskih RBA zadruga koja je nakon dodijele kredita Mirku Dukiću napravila sve što je bilo u njenoj moći da do otplate kredita ne dođe kako bi se domogli vrijednog stana na atraktivnoj lokaciji u Zagrebu. Borba je započela prije više od pet godina, kada su počela nezakonita postupanja RBA zadruga, nezakoniti otkazi kredita i nezakonito obračunavanje kamata kako bi se korisnicima kredita što prije i uspješnije oduzela imovina.

Priča Mirka Dukića vrlo je slična svim ostalim pričama u kojima glavnu ulogu igraju RBA zadruge. Ugovor o kreditu potpisao je u Zagrebu, da bi zadrugari naknadno naveli da je ugovor sklopljen u Austriji što Dukić lako pobija preslikom putovnice koja mu je izdana tek nakon što je ugovor, navodno, sklopljen u Austriji.

picsart_10-04-12-12-51crop

Nakon što mu je ugovor otkazan, ovrhovoditelj je nekretninu Mirka Dukića dao na dražbu na kojoj ju je kupila osoba koja niti je uplatila jamčevinu u skladu sa zakonom niti je uplatila kupovnu cijenu što upućuje na činjenicu da se radi o dobro umreženim i povezanim pojedincima koji iskorištavaju pravosudni sustav kako bi ljudima doslovno uništavali živote.

Mirko Dukić, kao ni mnogi njegovi kolege, ne odustaje od borbe za golu egzistenciju i želi se ovakvoj presudi suda u Zagrebu oduprijeti na svaki mogući mirni način kako bi upozorio na stotine sličnih slučajeva u kojima ljudi ostaju bez svega preko noći.

Od hrvatske države traži da poštuje Ustav i pravni poredak i kredite koji su po svim načelima prava ništetni takvima i proglasi. Krediti koje su sklapale strane kreditne institucije na našem tlu bez dozvole HNB-a, s nišetnim odredbama o kamati i krivotvorenim mjestima sklapanja ne mogu biti valjani i kao takvi ne mogu biti osnova za provedbu ovrha.

Mirko Dukić neće iz stana izaći samovoljno, a obranu njegovog dostojanstva i pravne države najavili su brojni njegovi prijatelji, kolege i članovi udruga koje se bave ljudskim pravima. O slučaju obitelji Duka u utorak je u Hrvatskom saboru govorio i zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Komentiraj