U srijedu u Haagu nepravomoćna presuda na obnovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću

Pretresno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, nasljednika Haškog suda, izreći će prvostupanjsku presudu  na obnovljenom suđenju čelnicima srpskih tajnih službi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u srijedu, 30. lipnja u 15:00 sati, objavio je Mehanizam. Riječ je o jednoj od posljednjih prilika da se na međunarodnim kaznenim sudovima dokaže izravna veza vlasti u Srbiji s planovima, organizacijom i logistikom srpskih snaga u ratovima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Suđenje traje već 18 godina. Jovica Stanišić bio je načelnik Službe državne sigurnosti (SDB) Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, a Franko Simatović djelatnik te službe. Uhićeni su 13. ožujka 2003. i prebačeni u pritvor Haškog suda, pod optužnicom da su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja većine nesrba s velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kaznenim djelima progona, ubojstva, deportacija i nehumanih djela.

Nakon deset godina suđenja, prvostupanjsko vijeće Haškog suda oslobodilo ih je krivnje, objasnivši da nije dokazano van razumne sumnje kako su optuženici posjedovali namjeru ostvarenja zajedničkog zločinačkog cilja, kao i da nije dokazano da su optuženici planirali, naredili, pomagali i podržavali zločine.

Tužiteljstvo Haškog suda podnijelo je žalbu, pa je Žalbeno vijeće 15. prosinca 2015. poništilo oslobađajuće presude, s objašnjenjem kako nisu doneseni zaključci o postojanju i obujmu zajedničkog zločinačkog cilja, kao i da nije objašnjeno mišljenje u vezi s osnovnim elementima odgovornosti. Žalbeno vijeće naložilo je ponavljanje suđenje po svim točkama optužnice.

HAŠKI SUD: Žalbeno vijeće naredilo novo suđenje Stanišiću i Simatoviću

Obnovljeno suđenje vodi se pred Mehanizmom. Započelo je 13. lipnja 2017, a završilo 8. listopada prošle godine. Pravomoćna presuda u ovom postupku, budu li optuženici osuđeni i ako tužiteljstvo uspije dokazati vezu vlasti u Srbiji sa zločinima srpskih snaga u Hrvatskoj i BiH, mogla bi postati važnim dokumentom za buduća tumačenja ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Komentiraj