FaH/ Danielle Sponza

U srijedu opći štrajk radnika Brodogradilišta 3. maj i Uljanika

Radnici Brodogradiilišta 3. maj, kao i cijele Uljanik Grupe , u srijedu će početi opći  štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj, izjavio je u utorak zamjenik povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Brodogradilištu 3. maj Veljko Todorović.

“Uprava  nije ispunila obećanje i nije uspjela osigurati novac za plaće”, rekao je Todorović i izvijestio da će radnici štrajkati na svojm radnim mjestima, a organizirat će se dežurstva tehničkih služba, vatrogasaca i drugih.

Todorović je rekao da je Sindikat metalaca Hrvatske “dobivao naznake da bi Uljaniku mogao biti odobren zajam HBOR-a, ali do danas u 13 sati zajam nije odobren, kada je u Puli, u sklopu postupka mirenja, održan sastanak Uprave Uljanika i sindikata”.

O tome  je sindikate,  istaknuo je Todorović, izvijestio predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda, koji je, po riječima Todorovića, “svjestan da nije uspio ispuniti svoje obveze”.

Brodogradilištu 3. maj u utorak  je deblokiran račun, nakon što im je u petak tijekom dana blokiran, izvijestili su u utorak iz toga riječkog brodogradlišta.

Uprave Uljanika priopćenjem je komentirala sastanak sa sindikatima i sutrašnji štrajk.

“Danas je završen drugi sastanak mirenja između uprava svih društava ULJANIK Grupe i svih sindikata koji djeluju na obje lokacije, u Puli i Rijeci.

Unatoč pozitivnim informacijama kojima raspolažemo, a to je da sve nadležne institucije i strateški partner ulažu maksimalne napore u iznalaženje cjelovitog rješenja za dugoročno funkcioniranje brodogradnje na obje lokacije, i u Puli i u Rijeci, socijalnim partnerima nismo bili u mogućnosti potvrditi točan datum isplate plaće za srpanj. Sve uprave i svi direktori društava Grupe izražavaju žaljenje zbog kašnjenja plaće te i dalje ulažu maksimalne napore da se ovaj problem razriješi što brže.

U potpunosti svjesni tereta života bez plaće koji snose svi radnici Grupe te pritiska i odgovornosti koji je na sindikatima, uvjereni smo da će sutrašnjim legalnim i legitimnim štrajkom svi radnici Grupe na dostojanstven način iskazati svoja očekivanja”, navodi se u priopćenju uprave Uljanika.

Komentiraj