HINA / Dragan STANKOVIĆ / TANJUG

U Sremskoj Rači i na Fruškoj Gori odana počast stradalim Srbima

Susretom predsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na mostu kod Sremske Rače u utorak navečer počelo je obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba do kojeg je došlo u akciji “Oluji”, dok je ranije tijekom dana srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić na Fruškoj Gori poručio da će dio hrvatskog naroda morati živjeti s “nezaboravnom i neizbrisivom slikom izbjegličke kolone”, javili su srbijanski mediji.

Premijer Srbije i predsjednik RS u rijeku Drinu spustili su vijence u znak sjećanja na sve stradale Srbe, na mostu u Sremskoj Rači između Bosne i Srbije kojim je prije dvadeset godina stigla kolona sa srbijanskim izbjeglicama, pišu mediji. Veliki broj građana okupio se kod mosta došavši odati počast stradalim Srbima.

 

  • Ranije tijekom dana srbijanski predsjednik na Fruškoj Gori, gdje se obratio građanima prognanima u “Oluji” koji su svoje utočište našli u Banstolu, poručio je da su Srbija i Srbi spremni na pomirenje ali da to ne ovisi samo o njima.

 

“Oprostiti ne znači zaboraviti”, rekao je, ali i naglasio da će i dio “hrvatskog naroda morati živjeti s nezaboravnom i neizbirisivom slikom kolone od 250.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su, osim golog života i obiteljskih fotografija, nosili još samo beskrajnu tugu u koloni srama onih koji ih protjeruju”.

“Vaša ognjišta bezumnici su pretvorili u oganj, vaše stradanje i patnju slave kao svoju pobjedu i dan kada su obnovili državu koja im je ostala od Pavelića a bila priznata jedino od Hitlera”, rekao je Nikolić.

Istaknuo je da se veličina i snaga jednog naroda ne mjeri brojem ubijenih i zauvijek protjeranih slabih i nezaštićenih, spaljenim kućama, zatrovanim bunarima i poklanom stokom.

Komentiraj