U Srebrenici otkrili “Spomenik miru”

Na kugli zemaljskoj koju nose dvije ruke stoji četvoro djece, drže se za ruke i plešu – tako izgleda fontana “Spomenik miru”, danas otkrivena u središtu Srebrenice, gradiću u istočnoj Bosni koji je od 1992. do 1995. proživio jednu od najtežih opsada u ratu u BiH, a potom i genocid nad više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca, ubijenih u sedam dana, od 11. do 19. srpnja 1995.

“Ovo je ideja koja je podržana od svih političara u Srebrenici i naišla je na ogromnu pohvalu i podršku svih veleposlanstava i veleposlanika koji su dolazili u Srebrenicu, jer su smatrali da je dobro da odavde ide takva poruka”, kazao je na otkrivanju spomenika načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić, dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Činjenicu da je bošnjačka javnost u BiH bila protiv gradnje takvog spomenika u središtu Srebrenice, kao i to što njihovi politički predstavnici nisu došli na ceremoniju, Grujičić je komentirao ovako: “Uvijek u Srebrenici, kada se pojavi neka lijepa stvar, postoje i oni koji žele to pokvariti, umanjiti tu ljepotu. Ali, postoje i oni koji odavde žele poslati poruku mira, ljubavi, suživota, razvoja Srebrenice i mi ćemo u tom pravcu nastaviti. Mir nema alternativu, i svatko tko ima razuma, u miru vidi spas i prosperitet”, kazao je Grujičić.

Bošnjački vijećnici u gradskom vijeću, koje je većinom glasova srpskih vijećnika odlučilo graditi taj spomenik, podržali su ideju njegove gradnje, ali su upozorili da za to još ne postoje uvjeti. “Mir nema alternativu, i Bošnjaci su to svojim povratkom nakon genocida i pokazali. Mislim da je ideja o spomeniku otišla u pogrešnom smjeru, da je to isforsirano zbog izborne godine. Na kraju je taj spomenik izgubio smisao, a vidimo i da su inicijatori same izgradnje, Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR), na kraju digli ruke od toga”, kazao je zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Inicijativu za gradnju Spomenika miru u Srebrenici pokrenuo je OHR, podsjeća N1. Podržao ju je načelnik Mladen Grujičić, a odluka je donesena 2019. Usprkos protivljenju bošnjačke javnosti u BiH, građevina je otkrivena u povodu današnjeg Međunarodnog dana mira.

 

Komentiraj