U Srbiji zbrka oko broja umrlih od Covida 19

Nije jasno koliko je ljudi u Srbiji umrlo od Covida 19, javlja N1, jer vlasti navode jedne brojke, a dio medija i javnosti tvrdi da su umanjene.

Podsjetimo, BIRN je objavio podatke iz službenog inormacijskog sustava, prema kojima je broj preminulih od koronavirusa znatno veći od službeno objavljenog.

N1 navodi nedavnu izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića: “Mi prijavljujemo svaku smrt gdje je netko bio zaražen koronom da je umro od korone, iako smo mogli reći bar za dvije osobe da su umrle od infarkta miokarda, ali ne bi bilo fer da smo to rekli, mi smo rekli da je umro od korone, jer je korona svakako ubrzala taj infarkt, taj srčani udar”.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je kako “sve ovisi o liječniku”. “Što se tiče smrti, potvrda o smrti, sve ovisi od kliničara, liječnika koji može napisati u potvrdi o smrti da je neposredni uzrok smrti nešto drugo”.

Ali problem nije samo u tome: “Bolnice su slale podatke. Problem je što je netko te podatke filtrirao, mi zapravo ne znamo tko je te podatke filtrirao”, kazao je Kon.

Ministarstvo zdravlja Srbije nije se još oglasilo o tim sumnjama, a iz državmnog stručnog štaba poručuju da će se brojevi znati tek kada se sve završi i kada bude, kako kažu, “revizije”. Kakva će ta revizija biti – ne zna se.

Danas je objavljeno  da je u Srbiji u posljednja 24 sataod Covida 19 umrlo 137 ljudi.

 

 

Komentiraj