U Spomen području Jasenovac otvorena izložba o ustaškom logoru smrti na Pagu

“Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac” naziv je izložbe koja je u srijedu otvorena u Spomen području Jasenovac, u povodu obljetnice proboja logoraša iz ustaškog logora smrti, koja se obilježava u četvrtak, 22. travnja.

Izložbu Organizatori izložbe su JUSP Jasenovac i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Izložba se realizira uz podršku Stiftung EVZ i Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust. Na otvorenju je autor izložbe i ravnatelj Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković, koji je kazao da „surovi uvjeti logora, kao i jednako surov odnos ustaša prema zatočenicima, nisu ostavili puno svjedoka“. Spomenuo je rijetke preživjele Pavla Lowa, Zlatka Weillera i Emerika Bluma.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič podsjetila je da je na Pagu tri puta uništena spomen ploča žrtvama tamošnjeg logora u uvali Slana. Kazala je kako bi na Pagu trebalo organizirati izložbu, kako bi javnost doznala što se tamo događalo.

U središnjem dijelu otoka Paga nalazi se duboka uvala u koju se ulazi s njegove sjeveroistočne strane što gleda na Velebit. Tu je, na terenu koji svojim izgledom podsjeća na Mjesečevu površinu, bio smješten logor Slana. U logoru su se nalazila dva podlogora: jedan za Srbe, drugi za Židove. Prema svjedočenju rijetkih preživjelih Židova, odnos prema Srbima bio je još brutalniji, a posljedice su bile takve da, prema dosadašnjim saznanjima, nitko od srpskih zatočenika nije preživio logor Slana. Zbog toga se o tim događajima zna samo preko svjedočanstava preživjelih židovskih zatočenika. Mjesto logora danas nije obilježeno spomenikom ili spomen pločom. “Čuvanje uspomena na žrtve holokausta i genocida je civilizacijska tekovina i zato žrtve zaslužuju bolje. Stoga pamtimo žrtve logora Slana”, kazala je Vesna Teršelič.

Komentiraj