Pixabay

U Splitu uskoro kazne za neovlašteno korištenje pitke vode

Iz splitske tvrtke “Vodovod i kanalizacija” u utorak su izvijestili o planovima iz dugoročne strategije razvoja do 2030. te najavili da će pojačati kontrole i kažnjavanje onih koji neovlašteno koriste pitku vodu.

Direktor “Vodovoda i kanalizacije” Split Tomislav Šuta najavio je i novi Pravilnik za jednostavnu nabavu koji bi trebao omogućiti transparentnije poslovanje te naglasio da će se konkretne akcije definirati u trenutku donošenja plana poslovanja za svaku tekuću godinu kako bi se mogla pravovremeno osigurati odgovarajuća financijska sredstva.

Trenutno nam je bitna realizacija aglomeracija Split i Solin, te Kaštela i Trogir. Natječajna je dokumentacija gotova, uskoro bi se trebala provesti javna nabava uz prethodno javno savjetovanje sa svim subjektima. Vrijednost je 2,2 milijarde kuna, a riječ je o nizu postupaka, od nadzora, informiranja do pročiščivača, rekao je Šuta te najavio da će za pročiščivač vode vrlo brzo objaviti i postupak javne nabave za izradu kompletne dokumentacije koja je prilično zahtjevna.

Napomenuo je da bi radovi na pročiščivaču mogli biti gotovi do kraja 2021.

U ovoj godini, kaže, zaključit će dokumentaciju i potom objaviti natječaj za izvođača radova.

Šuta je najavio pojačane kontrole neovlaštenog korištenja pitke vode, ustvrdio je kako se 58 posto odnosi na gubitke u mreži, ali i da se dio gubitaka odnosi na neovlaštenu potrošnju.

“Vodovod i kanalizacija” poduzimaju sve kako bi smanjili neovlaštenu potrošnju, osnovali smo pravni odjel, naplaćuju se kazne – minimalna je od 15 tisuća kuna naviše, a za pravne osobe kazne su i do 100 tisuća kuna, rekao je Šuta.

Komentiraj