U Splitu počinje manifestacija Smojin teatar

Pixabay

Četverodnevna kulturna manifestacija “Mašta(j)mo Varoš-Smojin teatar” otvara se u srijedu na prostoru Smojina teatra u splitskom Varošu.

Po riječima Vjeke Santrića iz Gradskoga kotara Varoš iznad Šperuna, na križanju Jerine i Smojine ulice u srijedu će se održati “Improvizije” Ane Paška, kabaretska predstava multimedijalne umjetnice Ana-Marije Fabijanić, koja će uz gitaru, klavir, harmoniku i bubnjeve predstaviti svoje pjesme, snove i vizije.

Drugoga dana Teatra, u četvrtak, bit će izvedena ljubavna melodrama s elementima pučke komedije “Roko i Cicibela” Miljenka Smoje, dok će publika u petak moći uživati u večeri čakavske priče, pisme i svirke “Evo nas ovod-M.U.S.&T.B.”

Čekaonica Marine Vujčić je predviđena za zadnju večer, u subotu, a izvest će je, u režiji Siniše Novkovića, Udruga Teatar, Kaštelansko kazalište.

“Kao tren su prošle četiri godine od pokušaja da se u Varošu oživi neko mjesto na kojem bi se povremeno održavale manje kulturne priredbe”, rekao je santrić dodavši kako se ideja rodila u listopadu 2013. godine “Akupunkturom Varoša” i prijedlogom otvaranja Smojina teatra.

Nešto kasnije su se, naglasio je, organizacijsko-tehnički nesporazumi za dulje vrijeme ugasili, a Varoš je s nekad živim “pjacetama” i dvorima prepušten stihijskom “štekatiziranju” i “apartmaniziranju”.

Dodao je kako je uvijek i pravi i zadnji čas da makar povremeno u takve prostore vratimo onu vrstu šušura koja ne dolazi samo od kovčega turističkih kotačića, nego šušura koji priziva potrebu da iz neke pitomije nedavne prošlosti na svjetlo dana izvučemo i mogućnost življenja bogatijega i raznovrsnijega od pukog i turizmu apsolutno podređenog preživljavanja.

Komentiraj