U Splitu počeo Platformat 2021. – festival nezavisne kulture

U petak je, u organizaciji Platforme Doma mladih, u Splitu početo Platformat 2021. – festival nezavisne kulture.

Festival je otvoren u novouređenom prostoru, Razredu, moderiranim razgovorom na temu Dom mladih i sudioničko upravljanje. Razgovor je moderirala Maja Čurković mag. soc. iz udruge Aktivist, a u razgovoru su sudjelovali Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita; Selma Katunarić, viša savjetnica, Odsjek za kulturu Grada Splita; Natasha Kadin, predsjednica Platforme Doma mladih; Joško Jerončić, ravnatelj Multimedijalnog kulturnog centra i Stefana Došen, voditeljica Razreda.

Kao glavni zaključak rasprave ističe se kako se participativni pristup samoj zgradi Doma mladih, i onome što ona znači za budućnost, zasniva na sudioničkom upravljanju tj. suradnji javne institucije i civilnih organizacija te dobrim odnosima. Upravo na tom putu Dom mladih i jest što će se i formalizirati idući tjedan osnivanjem radne skupine koja će nastaviti raditi na svim otvorenim pitanjima kako bi se ojačalo Dom mladih kao žarište kulturne i umjetničke emancipacije te profiliralo u društveno-kulturni centar.

Platformat 2021

“Želja mi je da do kraja mandata završimo Dom mladih, da to bude jedna zgrada koja izgleda pristojno, dobro i moderno. Ono što me ohrabrilo da zaista možemo svi zajedno napraviti nešto za Dom mladih je kada sam shvatio da u Domu mladih postoji dijalog i jako dobri odnosi između korisnika i Multimedijalnog kulturnog centra kao gradske ustanove koja upravlja prostorom Doma mladih”, rekao je splitski gradonačelnik.

“Ovo je vaše, nije moje, na meni je da vam svojim autoritetom kao gradonačelnik omogućim da ideje realizirate i pomognem ako na tom putu zapnete. Imate moju podršku u ovome što radite najviše jer ste okupljeni zajedno za isti cilj i dok god ste zajedno u tome imat ćete sigurno podršku sa svih strana”, dodao je.

Prvog dana festivala započela je radionica analogne fotografije koja se održava tijekom sva tri dana festivala te je održana participativna radionica sitotiska na kojoj su sudionici sami otiskivali svoj festivalski ceker. Večer se završila glazbenim programom u režiji “kućnog” radija KLFM koji je ovom prigodom izišao iz studija u Dvorište kluba Kocka.

U subotu je na rasporedu obnavljanje vrta u Domu mladih “Nasadi se” (mjesto okupljanja: Beton kino) u 17h, potom rasprava i predavanje ‘Reci ti meni: prostor i street art’ (Razred) u 18h, glazbeno-društveni program Zvjerinjak u Dvorištu Kluba Kocka od 18 do 23h te u 20 h na platou Dom mladih koncertna atrakcija Ausländer kao dio programa ISPOD BINE meets PLATFORMAT.

Platforma Doma mladih je zagovaračka platforma na lokalnoj razini – neprofitna, nestranačka i participativna inicijativa za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih/za mlade.

Platformat 2021
[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]