HINA/ Mario STRMOTIĆ

U Splitu otkrivena ploča za sjećanje na devastaciju Židovske zajednice

Na splitskoj Pjaci u središtu grada u utorak je otkrivena brončana spomen-ploča kojom se Splićani prisjećaju 12. lipnja 1942. godine, kada je devastirana splitska Židovska zajednica.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je kako je ploča podignuta radi Splićana, da znaju o događaju koji je bio potiskivan iz njihove memorije i koji se više nikome ne smije dogoditi. Zato je ploča na podu, kaže gradonačelnik, u srcu grada, na mjestu na kojem se prije 76 godina dogodila velika rana, koju je prouzročila mržnja i zlo.

“To je sastavni dio naše povijesti koji ne smijemo potiskivati već se moramo sjetiti. Nastavit ćemo s obilježavanjem zbog memorije i identiteta našeg grada. Ima puno rana koje je Split primio da bismo mogli krenuti naprijed prema otvorenom, pitomom i sretnom gradu”, poručio je Krstulović Opara.

Ploča je otkrivena u spomen na događaj koji se zbio na današnji dan 1942. godine, objasnila je predsjednica Židovske općine Split Ana Lebl, kada je skupina fašista devastirala sinagogu, opljačkala predmete iz nje, te potom sve zapalila.

Koliko god ta ploča služi sjećanju na ružni događaj, Lebl je rekla kako želi da ona još više ostane kao spomen na današnji dan. “Lijepo je da smo to obilježili u ove dane kada se sve stvari rade radi profita, a možda je važnije nego ikada ne prikazivati samo ružičastu stranu grada, već se sjetiti i takvih stvari radi budućnosti i novih naraštaja”, kazala je.

Najznačajnija je poruka da datum kada se to ružno dogodilo postaje datum sreće za Split koji je to prepoznao i odlučio da se trag lomače, koji je izbrisan kada je Pjaca sređivana, sada vrati na isto mjesto, naglasila je Lebl.

Otkrivanju ploče nazočila je izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman, koja je izjavila da ona nije važna samo Splitu već i cijeloj Europi, da sjećanja nisu bitna samo za nas već i za budućnost.

“Ploča ljude podsjeća na događaj koji se zbio prije 76 godina. Jako sam sretna što je postavljena, ali i zbog inicijative gradonačelnika i njegovog dogovora sa Židovskom zajednicom”, kazala je Kalay Kleitman.

Komentiraj