U Splitu održan prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru

U organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u subotu je održan prosvjed na splitskim Bačvicama održan protiv Zakona o pomorskom dobru kojega prosvjednici smatraju štetnim i pitaju se hoće li Bačvice ostati i dalje njihove.

Prosvjed je održan pod geslom “100 posto naše more-plaže-obale”. Prosvjednici smatraju da bi u zakonu trebalo preciznije regulirati na koji način će se plaže davati u koncesiju privatnicima, odnosno kako se na njih planira ograničiti pristup građanima.

Dodaju da ih plaši što novi zakon propisuje da objekti koji se nalaze u funkcionalnoj povezanosti s plažama mogu zatražiti koncesiju od županije što je jednostavniji proces za dobivanje koncesije od javnog nadmetanja.

Hajdi Biuk iz udruge Sunce istaknula je kako ta udruga već godinama prima pozive zbog preizgrađenosti obale i nasipavanja plaža. Zagovaraju stoga potrebu za poboljšanjem zakonskog okvira i sprječavanje eksploatacije obale. Kaže da se novim zakonom određena pitanja reguliraju, ali i ostavlja previše prostora tumačenju.

Upozoravaju kako je u početnom tekstu zakona potpuno ignoriran aspekt zaštite okoliša, a nedovoljno su jasna te ostavljaju prostora za velike polemike pravila o gospodarskom korištenju mora i obale kao općeg dobra.

“To je ono što želimo naglasiti ovim okupljanjem. Potrebno je da ovaj zakon precizno regulira tu materiju, da se naglasi i integrira zaštita okoliša u cijeli koncept zakona, a smanji eksploatacija obale”, kazala je Biuk.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]