U Splitu obilježena trideseta obljetnica prvoga putničkoga leta Croatia Airlinesa

U srijedu se navršila trideseta obljetnica prvoga putničkoga leta Croatia Airlinesa. Prvi komercijalni let pod oznakama hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika obavljen je 5. svibnja 1991. godine na liniji Zagreb – Split i predstavljao je uspostavu redovitoga zračnog prometa unutar Hrvatske i ostvarenje sna o hrvatskoj zrakoplovnoj kompaniji.

Povodom tridesete obljetnice prvoga leta svi putnici na jučerašnjem poslijepodnevnom letu Croatia Airlinesa OU652 Zagreb – Split nagrađeni su besplatnom povratnom kartom za letove nacionalnog avioprijevoznika u domaćem prometu, po njihovom izboru.

Nakon slijetanja zrakoplova Dash 8-Q400 u splitskoj zračnoj luci održana je i prigodna svečanost na kojoj je Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, u ime tvrtke zahvalio svim putnicima na povjerenju u proteklih trideset godina.

Na mjestu gdje su prije tri desetljeća doputovali prvi putnici tvrtke, istaknuta je važnost hrvatskoga nacionalnog prijevoznika u prometnom i gospodarskom smislu: “- Croatia Airlines redovitim domaćim letovima već 30 godina osigurava kontinuiranu prometnu povezanost hrvatskih gradova i regija, a mrežom međunarodnih letova putnicima istodobno pružamo cjelogodišnju povezanost sa svijetom. I u ovim izvanrednim okolnostima tvrtka ni u jednom trenutku nije prekinula letenje, čime je dodatno potvrdila da predstavlja strateški dio hrvatske prometne infrastrukture te da snažno pridonosi kvaliteti hrvatskoga turističkog proizvoda”, izjavio je Slaven Žabo.

Croatia Airlines, navodi se u priopćenju, tijekom ljetnih mjeseci planira dodatno širenje mreže letova iz Zagreba i jadranskih odredišta tvrtke prema europskim metropolama, sukladno čemu bi se putnicima nudila putovanja u 18 europskih i 7 hrvatskih odredišta. Iz Zagreba su planirani redoviti međunarodni letovi u 14 europskih odredišta – Amsterdam, Atenu, Beč, Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Kopenhagen, London, München, Pariz, Rim (via Split), Sarajevo, Skoplje i Zürich.

Zračna luka Split tijekom ljetne sezone trebala bi biti povezana s ukupno 12 inozemnih odredišta. Novost su sezonski letovi na liniji Split – Prag, subotom, u razdoblju od kraja lipnja do sredine rujna, a povratne zrakoplovne karte na ovoj liniji već su dostupne po promotivnoj cijeni već od 139 eura. Osim s Pragom, zrakoplovi Croatia Airlinesa trebali bi povezivati Split i s Bečom, Berlinom, Düsseldorfom, Frankfurtom, Kopenhagenom, Londonom, Lyonom, Münchenom, Parizom, Rimom i Zürichom.

U planu su i izravni letovi iz Dubrovnika u Atenu, Frankfurt, München, Pariz, Rim i Zürich te iz Rijeke u München.

Komentiraj