Polaganjem vijenaca na spomen ploču u atriju povijesne gradske vijećnice na Narodnom trgu u Splitu u subotu obilježena je 72. godišnjica formiranja prve narodne Vlade federalne Hrvatske u tom gradu.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Josip Milat podsjetio je kako je prva Narodna Vlada Federativne Hrvatske iz nekoliko razloga održana u Splitu – Split je uvijek bio antifašistički i slobodarski grad, u to je vrijeme bio oslobođen i kolijevka je hrvatske državnosti.

Taj se dan obilježava i zato što je to bila prva vlada narodnog jedinstva, kazao je Milat.

“U to je vrijeme od 11 ministara u Vladi četvero bilo iz HSS- a, četvero iz KPJ, još su tu bili i predstavnici hrvatskih Srba, te jedan neovisni ministar. Od 11 ministara u tadašnjoj vladi dvoje je bilo Splićana. Narodni heroji Anka Berus, tadašnja ministrica financija i Vicko Krstulović, ministar unutarnjih poslova. Tu su udareni temelji demokratske hrvatske vlasti koja je odlukom ZAVNOH-a održana u Splitu”, kazao je Milat.

Pročelnik za kulturu, umjetnost i staru jezgru Siniša Kuko drži kako je to jedan od nekoliko povijesnih datuma koji su bitni za grad Split i po njemu je najznačajniji datum nakon 1882. kada je osnovana Narodna vlast u Splitu i kad su Talijanaši prestali vladati tim gradom.

“Svega pola godine nakon što se Split nazivao Spalato i bio dio kraljevine Italije, zahvaljujući antifašističkoj borbi, grad je oslobođen i formirana je vlada moderne Hrvatske kao federalne jedinice Jugoslavije u kojoj smo imali velike nade želeći živjeti na ravnopravnim osnovama i gledajući u budućnost. S tim se kao završetak cijele priče može mjeriti i Domovinski rat. Mislim da su se Dalmatinci koji su iznosili NOR, kao i Dalmatinci koji su se borili u Domovinskom ratu, zalagali za istu stvar i za što sretniju i slobodniju budućnost. Bili su puni optimizma, a to što su to neki zloupotrijebili, to je stvar o kojoj se može raspravljati na povijesnim skupovima”, zaključio je Kuko.

Obilježavanje je organizirala Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije i Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita.

Prva vlada u poslijeratnoj Hrvatskoj formirana je na sjednici Predsjedništva Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) 14. travnja 1945. u Splitu i nosila je naziv Narodna vlada Federalne Hrvatske.

Komentiraj