Na velikoj sceni HNK Split u petak navečer premijerno je izvedeno “Kroćenje goropadnice” Williama Shakespeara čiji je tekst osuvremenio i prenio u današnje vrijeme režiser Ivan Plazibat, a dramaturški adaptirala Mila Pavičević.

Kako je već ranije kazao režiser Ivan Plazibat, cilj mu je bio da gledateljima prikaže grubi život. Dodao je kako će gledatelji osjetiti energiju glumaca, ali i predstavu kao drugačiju.

“Željeli smo da Shakespeare ima ritam splitskih ulica i ludila turističke sezone. Radi se o komadu koji je po motivima staromodan, i po prošnji i redateljskoj zabrani. Bliži nam se turistička sezona zbog čega je na ulicama ludilo, živost, hormoni, testosteroni, a to smo sve pokušali prenijeti na komad. Predstava smo osuvremenili kako scenski tako i kostimografski, ipak je riječ o suvremenoj predstavi”, kazao je Plazibat.

Katarina Romac je odglumila goropadnicu za koju kaže da je osebujna, prkosna, opora i ranjiva djevojka koja ne pristaje na brak kao na novčanu transakciju i kao takva biva prisiljena na brak.

Petruccija je u predstavi utjelovio Goran Marković koji priznaje da je u predstavi bilo dosta zahtjevnih elemenata.

U predstavi su još glumili Ana Marija Veselčić, Filip Radoš, Marjan Nejašmić Banić, Nenad Srdelić, Pere Eranović, Stipe Radoja, Nikša Arčanin, Luka Čerjan i Vicko Bilandžić. Scenograf predstave je bio Ozren Bakotić, kostimografkinja Ana Marin, Damir Šimunović skladatelj, a o scenskom pokretu je brinuo Damir Klemenić.

Ta će se predstava reprizno izvesti još šest puta u svibnju i lipnju.

Kroćenje goropadnice je napisano početkom 1590- ih, a riječ je o Shakespereovoj najkontroverzijnoj i najranijoj drami u kojoj su dvije sestre Katarina goropadnica i Bianca slatkica izložene muškim pogledima. Za njihovu se ljubav natječe nekoliko mladića dok njihov otac Baptista u glavi smišlja novčane transakcije.

Komentiraj