U splitskom HNK premijerno izveden “Correr o fado”

Na velikoj sceni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u srijedu je premijerno izveden balet Correr o fado, portugalskog koreografa i scenografa Daniela Cardosa.

Fado, jedan od simbola portugalske kulture, svoju plesnu inačicu doživio je kroz virtuoza Daniela Cardosa koji je uspješno demistificirao melankolične i nostalgične konotacije koje se vežu uz ovaj glazbeni žanr u predstavi koja je oduševila publiku i kritiku i na 66. Splitskom ljetu.

Daniel Cardoso i njegovi virtuozni solistički parovi, umjetnici su koji se usuđuju pokazati da fado jest i može biti još puno više nego što smo se ikad usudili i pomisliti, istaknuli su iz splitskog HNK.

Za kostimografiju se pobrinula Maria Monte, dok su svjetlo oblikovali Daniel Cardoso i Branimir Bokan. Za ton je odgovoran Petar Ivanišević, baletni majstor je Albina Rahnatullina, a koordinator realizacije kostima Mladen Radovniković.

Portugalski koreograf Daniel Cardoso je diplomirao u multidisciplinarnom plesu na Nacionalnom konzervatoriju u Lisabonu, a potom je otišao u Sjedinjene Države gdje se, osim u školi Martha Graham, usavšavao i u njujorškoj Joffrey Ballet School.

Bio je solist u  plesnoj trupi Marthe Graham i drugim uglednim trupama suvremenog plesa u SAD. U Portugalu 2005. osniva vlastitu plesnu trupu Quorum. Njegov koreografski rad dobiva najbolje recenzije u svjetskom tisku. Daniel Cardoso je koreografirao 31 naslov za Quorum balet, baletne škole Petar Schaufuss (Danska), Vaganova Akademija ruskog Kirov baleta, a u Portugalu za CEDECE Dance Company, Companhia de Danca de Almada, Nacionalni konzervatorij u Lisabonu, Nacionalni konzervatorij Madeira.

Komentiraj