HINA / Mario STRMOTIĆ

U splitskoj Galeriji umjetnina otvorena izložba “Umjetnine iz privatnih zbirki Srednje Dalmacije”

U splitskoj Galeriji umjetnina u petak navečer otvorena je izložba “Umjetnine iz privatnih zbirki Srednje Dalmacije” na kojoj je izloženo 59 umjetnina iz zbirki 29 vlasnika iz Splita, Trogira, Sinja, Omiša, te s Brača i Hvara.

Ravnatelj Galerije umjetnina Branko Franceschi je prilikom otvaranja rekao da su večerašnjom izložbom htjeli iskazati pažnju prema privatnom kolekcionarstvu, otvoriti jedan drugi pogled koji neće biti fokusiran na velike zbirke pojedinaca već na ono što građani jednoga grada i područja srednje Dalmacije imaju u svojim kućama.

Istaknuo je da je važnije da tisuću ljudi ima po jednu sliku nego da jedna osoba ima tisuću slika i dodao da su željeli pokazati kako je Split sredina koja voli, razumije, štuje i želi u svom domu i privatnosti uživati u umjetnosti.

Posjetitelji će na izložbi otvorenoj do 3. travnja među ostalim, moći vidjeti djela Angeli Radovanija,  Babića, Becića, Bukovca, Deškovića, Dulčića, Džamonje, Glihe, Joba, Kraljevića, Kršinića, Kulmera, Lipovca, Masle, Miše, Motike, Murtića, Plančića, Pulitike, Rendića, Stančića, Tartaglie, Vanke, Vidovića i drugih hrvatskih umjetnika kao i djela nepoznatih mletačkih slikara i kipara, nepoznatog nizozemskog slikara, te radionice Santa Croce.

Branko Franceschi je rekao da među autorima nema živućih umjetnika, da su tako namjerno odlučili, a da će nastojati organizirati izložbu koja će biti posvećena privatnom kolekcionarstvu i skupljanju suvremene umjetnosti i radova živućih umjetnika, jer ta privatna inicijativa umjetnicima omogućuje da žive od svojega rada, rekao je Francesci.

On se nada da će ova izložba neke od posjetitelja galerije nadahnuti “da se odvaži krenuti putem skupljanja umjetnina jer taj segment privatne inicijative je kod nas dugo bio zanemaren, te predstavlja nedovoljno razvijen segment cijelog sustava vizualnih umjetnosti”.

Kustos izložbe Radoslav Tomić je rekao kako se nije puno mučio da bi došao do umjetnina jer su ga svi vlasnici primili s radošću, prijateljstvom, odanošću i povjerenjem.  Naglasio je važnost izložbe za grad Split i Galeriju umjetnina jer povezuje Galeriju s posjetiteljima, a umjetnici žele da se njihova djela nalaze pred očima onih koji ta djela imaju namjeru vidjeti i razumjeti. Umjetnost nije samo predmet znanstvenih rasprava i analiza, nastavio je, nego u prvom redu umjetnička djela nastaju da bi pružila i otvorila nove spoznaje, perspektive, nade, te uvide u prošlost, sadašnjost i budućnost, rekao je kustos.

Neke  slike su  večeras izložene prvi put.

Komentiraj