U splitskoj Galeriji umjetnina otvorena je u utorak navečer izložba “Plakati” Gorkog Žuvele čiji je kustos Božo Majstorović.

Ravnatelj Galerije umjetnina Branko Franceschi je kazao da posjetitelji večeras po prvi put imaju priliku vidjeti predstavljanje donacije plakata koje je toj galeriji još prije deset godina
donirao Gorki Žuvela. “Zaista imamo jedno veliko bogatstvo koje je večeras pred vama”, naglasio je Franceschi.
Muzejski savjetnik i kustos izložbe Božo Majstorović rekao je da je u Galeriji izloženo ukupno 84 plakata koji predstavljaju donaciju Gorkog Žuvele koje je većinu sam oblikovao. Riječ je o radovima kanonskih autora hrvatskog dizajna – Ivana Picelja, Borisa Bućana i Mladena
Galića, te plakatu poljskog sindikata “Solidarnost” Michala Wieckowskog.
Podsjetio je kako je Žuvela toj galeriji osim plakata poklonio i još svoja 33 rada.
Ocijenio je kako je riječ o jednoj iznimnoj vrijednosti te da su u Galeriji još prije 18 godina
odlučili unutar nje formirati zbirku plakata jer ih tretiraju jednako kao slike i skulpture što oni zapravo i jesu, pogotovo kada je riječ o autorima kao što je Gorki Žuvela.
“Žuvela je na jednak način i jednakim pristupom radio plakate, pa će se na izložbi stvarno moći vidjeti ne samo povijest što se tiče tog medija nego i povijest kulturnog života Splita s obzirom da se prije svega radi o kulturnim plakatima vezanim za kazalište i za izložbe. To je jedan mali podsjetnik na ono što je Split nekada bio, što je mogao biti, što nije ili  možda jeste”, zaključio je Majstorović.
Žuvelina dizajnerska karijera počela je u razdoblju 70-tih godina 20. stoljeća nakon povratka iz Zagreba u Split.

Dizajnerski rad mu je uglavnom vezan uz kulturnu scenu. Najviše je surađivao sa splitskim Hrvatskim narodnim kazalištem i galerijskim institucijama, oblikujući plakate za predstave, izložbe i kulturne manifestacije. Inicirao je objavljivanje i grafički uredio kultnu knjigu američkog teoretičara i praktičara dizajna Victora Papaneka ‘Dizajn za stvarni svijet’ (1973.).

Gorki Žuvela je rođen u Našicama 1946. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1970., u klasi prof. Miljenka Stančića. Od 1976. predaje u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Od 1995. predaje na Studiju likovne kulture splitskog Sveučilišta, a od 1997. do umirovljenja profesor je na Odsjeku za slikarstvo splitske Umjetničke akademije.  Odlukom Senata Sveučilišta u Splitu 2016. godine promoviran je u počasno zvanje profesora emeritusa.

Izložba će ostati otvorena do 30. travnja.

Komentiraj