U Španjolsku stigli prvi turisti, a Francuska se vratila u normalu

U ponedjeljak su u Španjolsku stigli prvi turisti nakon tri mjeseca jer je vlada dopustila dolazak strancima na Balearske otoke no ostatak zemlje ostaje zatvoren zbog koronavirusa.

Turizam u Španjolskoj bio je zabranjen od proglašenja izvanrednog stanja 14. ožujka.

Balearski otoci smješteni u Sredozemnom moru – Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera i Cabrera – tradicionalno su ljetovalište gostiju iz Njemačke. Španjolska vlada otvorila je zračne linije između Njemačke i Balearskih otoka kako bi spasila tisuće radnih mjesta na tim otocima.

U zračnu luku Palma de Mallorca u ponedjeljak je sletio prvi avion iz Düsseldorfa sa 180 putnika.

„Svi su bili sretni u avionu“, rekla je novinarima Kersten, Nijemica koja ima kuću pored mjesta Manacor na Mallorci. Mnogi putnici došli su u sklopu aranžmana kupljenog kod turističke agencije TUI koji uključuje let i hotel.

„Uživat ćemo u mirnim praznicima. Volimo ovaj otok, te obično dolazimo nekoliko puta godišnje“, rekao je Georg koji je na Mallorcu sletio sa suprugom.

Ovaj tjedan bi trebalo sletjeti 7 aviona, šest na Mallorcu i jedan na Ibizu, s oko 1.500 putnika.

Španjolska vlada je poručila kako će 21. lipnja otvoriti granice za putnike iz zemalja Europske unije, a ovaj pilot program na Balearskim otocima vrijedi samo za goste iz Njemačke.

Španjolska je jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom u Europi pa su stroge mjere uvedene u cilju suzbijanja zaraze. Zemlju je lani posjetilo više od 80 milijuna turista, u rekordnoj godini, no sada su hoteli zatvoreni a plaže puste.

Turizam sudjeluje s 12 posto u španjolskom BDP-u a tisuće radnika su otpuštene te čekaju povratak na posao.

Glasnogovornik nautičkog turizma na Balearskim otocima rekao je 23. svibnja kako gube inozemne goste koji s jedrilicima odlaze u Hrvatsku gdje nema strogih mjera za suzbijanje koronavirusa.

„Zovu nas kako bi otkazali ili odgodili rezervacije do iduće godine. Šteta je brutalna. Potpuno smo paralizirani“, rekao je tada José María Jimenez, glasnogovornik kompanija koje iznajmljuju jedrilice, za novine El Mundo.

Na Balearskim otocima je registrirano oko 350 kompanija usmjerenih na tržište srednje Europe.

Život u Francuskoj vraća se u normalu

Život u Francuskoj vratio se u ponedjeljak gotovo posve u normalu: u potpunosti su otvoreni mnogi kafići i restorani, dopuštena su neka prekogranična putovanja i priprema se povratak svih učenika u škole, a vlasti vjeruju da je glavnina epidemije koronavirusa prošla.

Prvi put od sredine ožujka, vlak koji povezuje Pariz i Dortmund u Njemačkoj krenuo je u ponedjeljak ujutro na put nakon što su otvorene granice unutar Europske unije.

Na francusko-njemačkoj granici, po dolasku u Kehl, preko puta Strasbourga, više nije potrebno pokazivati dokumente njemačkim policajcima niti dokazivati identitet. To posebno veseli francuske pušače koji u Njemačkoj kupuju jeftinije cigarete.

„Protekli tjedni pokazali su da se ne može jednostavno umjetno razdvojiti naše dvije zemlje a da zajednički život i unutarnje tržište ne budu teško pogođeni”, ocijenili su u zajedničkoj izjavi supredsjednici francusko-njemačke parlamentarne skupštine Andreas Jung i Christophe Arend.

Sve granice nisu ipak još otvorene, kao na primjer sa Španjolskom koja će ih otvoriti 21. lipnja.

Neki restorani i kafići u Parizu u ponedjeljak ujutro užurbano su pripremali svoje sale za prijam gostiju, što je još jedan važan simbol povratka života u normalu. U zadnja tri tjedna u pariškoj su regiji otvorene smjele biti samo terase.

„Problem je hoće li se klijenti vratiti (…). Većina poduzeća i dalje drži radnike na radu od kuće”, rekao je Albert Aïdan, voditelj pivnice “L’Ami Georges” u središtu grada.

„Spremni smo! Svi jako želim raditi”, rekao je Francisco Fernandez, vlasnik talijanskog restorana La Bocca, nekoliko ulica dalje.

No neki restorani poput poznatog Vaudevillea za sada ostaju zatvoreni dok se klijenti ne vrate u većem broju.

Povratak u škole i na radna mjesta?

Kada je riječ o jaslicama, osnovnim i srednjim školama, trebat će pričekati još tjedan dana za normalno odvijanje nastave.

Od utorka će biti ublažena pravila o fizičkoj distanci u školama, prije obveznog povratka u školske klupe 22. lipnja.

Za sada je u osnovnim školama dopušteno najviše 15 učenika po razredu zbog čega se svi nisu mogli vratiti.

Povratak djece u škole olakšat će roditeljima povratak na radna mjesta.

Ministar zdravlja Olivier Véran izrazio je uvjerenost da je „glavnina epidemije” prošla.

Napomenuo je ipak da to ne znači da koronavirus više ne cirkulira zemljom.

U zadnja 24 sata zabilježeno je devet smrtnih slučajeva u bolnicama, što je najmanje od sredine ožujka.

Ukupno je umrlo 29.407 ljudi.

I dalje ostaje na snazi zabrana okupljanja više od 10 ljudi na javnim mjestima, kao i veliki skupovi od više od pet tisuća ljudi.

Komentiraj