EPA/DANIEL KARMANN

U Španjolskoj pronađene video-snimke naoružanih džihadista koji prijete Madridu

Španjolska policija pronašla je videosnimke naoružanih džihadista ispred fotografije Puerte del Sol u Madridu gdje se tisuće ljudi pripremaju dočekati Novu godinu uz pojačane sigurnosne mjere, rekao je pravosudni izvor.

To je rijedak slučaj u Španjolskoj gdje su se do sada džihadističke pojave činile ograničenima. Pronalazak tih snimaka slijedio je pošto su u srijedu uhićena dvojica Španjolaca, Edrissa Ceesay Sanuwo i Samli Sennouni Moouh, kojima je u petak sudac Državnog suda, specijaliziranog za terorizam izreako mjeru pritvora.

Ti su se muškarci snimalli s oružjem AK-47 i vojnim nožem s oznakama takozvane Islamske države (IS) i zastavom te džihadističke skupine uz islamske pjesme i džihadističke uzvike.

Protiv njih pokrenut je sudski postupak zbog veličanja terorizma i naoružavanja, a u njihovu stanu policija je pronašla pet šaržera za borbenu pušku  AK-47 i streljivo.

“Na nekim snimkama se vide muškarci s maskama i oružjem ispred Puerte de Sol, trga na kojem Madriđani svake godine masovno dočekuju Novu godinu”, rekao je sudski izvor.

Od 2015. Španjolska je uhitila 177 osumnjičenih za veze s islamističkim terorizmom.

Iz Španjolske, koja je bila pogođena terorističkim napadima na željeznicu u Madridu 11. ožujka 2004., pri čemu je poginula 191 osoba, trenutačno mali broj boraca odlazi boriti se u redovima IS. Vlasti procjenjuju da se 200 Španjolaca otišlo boriti u inozemstvo u džihadističkim skupina, dok ih je iz Francuske i Belgije otišlo više stotina.

Premijer Mariano Rajoy ekao je u petak na konferenciji za novinare da “opasnosti nisu ni veće ni manje” nego 2015. kada je bila na snazi 4. od 5 razina  antiterorističke uzbune.

Komentiraj