epa

U Sloveniju ušlo oko 1.300 izbjeglica, neki nastavljaju pješice prema Austriji

U Sloveniju je u zadnja dva dana preko zelene granice i mimo prijelaza, po podacima policije, ušlo oko 1.300 ljudi, a izbjeglice i u subotu nastavljaju pokušavati ulaziti u tu zemlju unatoč upozorenjima slovenskih vlasti da ta država koja je u schengenskom području ne smije postati koridor za njihov prelazak prema Njemačkoj i skandinavskim zemljama kamo većina želi stići.

Najviše ilegalnih migranata slovenska je policija zadržala, registrirala ih i smjestila u improvizirane prihvatne centre, najviše u Brežicama i Postojni, ali i u Ljubljani, no dio se probio i nastavlja svoj put prema sjeveru.

Po slovenskim medijima, stanje na graničnim prijelazima Bregana i Harmica, gdje je zadnja dva dana bilo najviše migranata i izbjeglica koji su zahtijevali puštanje preko granice i slobodan put, sada je relativno mirno.

Međutim, slične situacije onoj od petka navečer kada je slovenska policija blizu prijelaza Harmice upotrijebila suzavac, mogle bi se ponoviti iako je sudeći po zadnjim informacijama stav slovenskih vlasti prema izbjeglicama ponešto omekšao.

Prema informaciji koju su mediji objavili popodne izbjeglice su uočene u blizini Maribora, gdje je privedeno nekoliko skupina, ali jedna nastavlja put prema Austriji krećući se lokalnim cestama.

Oko 250 izbjeglica u subotu se kreće iz Lenarta preko Maribora prema Austriji i žele u Austriju preko graničnog prijelaza Šentilj, objavili su popodne mediji u Sloveniji.

Slovenski premijer Miro Cerar u zadnjih je nekoliko sati dao više izjava kojima je malo umekšao raniji stav da Slovenija nikako ne smije pristati na prolazak izbjeglica bez kontrole i da neće pristati na humanitarne koridore.

On u subotu u izjavi za ljubljanske “Delo” ponavlja da su koridori mogući i prema sjevernoeuropskim zemljama, ako one na to pristanu, te da bi se i Slovenija uskoro mogla suočiti sa situacijom da susjedne države zamoli za pomoć jer ima previše izbjeglica koje ne može kontrolirati.

I dalje je na snazi upozorenje policije dano stanovnicima da ne uzimaju izbjeglice u svoja vozila te da bi za nezakonito pomaganje izbjeglicama mogli platiti visoke kazne.

Mišljenja slovenske javnosti prema migrantima pri suočavanju s konkretnom izbjegličkom situacijom pomalo se radikaliziraju i sve je više onih koji su za zatvaranje granice, iako je prije tjedan dana u anketi protiv stvaranja “zida” za izbjeglice na južnoj granici bilo 80 posti ispitanika.

Komentiraj