U Sloveniji ‘ofenziva’ oporbe na Janšinu vladu, nove interpelacije protiv ministara

Zbog dugotrajnog “zatvaranja” škola u Sloveniji u vrijeme pandemije koronavirusa u srijedu je u parlamentarni postupak uložena interpelacija protiv ministrice obrazovanja Simone Kustec, čime se nastavlja “ofenziva” lijevo-liberalne oporbe na vladajuću koaliciju premijera Janeza Janše.

Ministrica, koja dolazi iz Stranke modernog centra  (SMC), vodi “nestručnu i štetnu politiku” na području organizacije odgoja i obrazovanja zbog čega su škole i vrtići u najvećem dijelu zemlje zatvorene već tri i pol mjeseca, glavna je kritika koju su na njen račun na konferenciji za novinare iznijeli zastupnici Socijalnih demokrata (SD), stranke Ljevica (L) i Stranke Alenke Bratušek (SAB). Oni navode da u svom djelovanju Kustec nije samostalna, nego da sve odluke zapravo donosi premijer Janša, koji privremeno obavlja i dužnost ministra zdravstva, nakon što je prijašnji odstupio.

Obrazovni proces u Sloveniji u najvećem je dijelu obrazovnog sustava obustavljen uživo od druge polovice listopada i odvija se učenjem od kuće. Vlada je prošli tjedan dopustila ponovni ulazak u učionice za učitelje i đake prvih triju razreda osnovnih škola, no samo u statističkim pokrajinama gdje je epidemiološka situacija bolja.

Na to je u javnosti upućeno mnogo kritika, i roditelja i pedagoga. Ravnatelji škola u srijedu su na svom sastanku vladi preporučili da barem prva tri razreda za osnovce otvori u cijeloj državi, smatrajući da to ne predstavlja prevelik epidemiološki rizik, dok dugotrajni izostanak fizičke nastave šteti znanju i socijalizaciji djece, ali i njihovom psihičkom zdravlju.

Riječ je o drugom “napadu” lijevo-liberalne oporbe na sada trostranačku Janšinu koaliciju, iz koje je potkraj prošle godine istupila Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Prošlog je tjedna oporba podnijela interpelaciju protiv ministra za rad i socijalna pitanja Janeza Ciglera Kralja, koji dolazi iz demokršćanske Nove Slovenije (NS), a za idući je tjedan najavila i interpelaciju protiv Vaska Simonitija, ministra kulture i člana Slovenske demokratske stranke (SDS), čiji je predsjednik premijer Janša.

Cigleru Kralju oporbeni zastupnici stavljaju na teret aferu u kojoj je navodno pogodovao da humanitarna udruga bliska katoličkoj crkvi dobije znatna financijska sredstva iz proračuna, dok Simonitija terete za lošu kulturnu politiku, smjenu prije vodećih kadrova u kulturnim institucijama, zanemarivanje financiranja filmske i alternativne umjetnosti te za radikalno desnu retoriku u javnim nastupima.

Karl Erjavec, predsjednik DESUS-a i potencijalni kandidat oporbene Koalicije ustavnog luka (KUL) za mandatara nove vlade izgubi li Janšina koalicija parlamentarnu većinu, najavio je da će parlamentarni zastupnici četiri oporbene stranke idućeg tjedna uložiti inicijativu za izglasavanje “konstruktivnog nepovjerenja” Janšinoj vladi i prijedlog da u tom slučaju Erjavec bude novi mandatar.

Prvi takav pokušaj prije dva tjedna  propao zbog toga jer je više oporbenih  zastupnika bilo zbog bolesti odsutno, što je smanjivalo ionako ne velike izglede da se Janši izglasa nepovjerenje. Nakon toga Erjavec je kandidaturu za mandatara privremeno povukao, a sada je obnovio, uz potporu svoje stranke, stranke Ljevica, Socijalni demokrati (SD) i Stranke Alenke Bratušek (SAB).

Oporbena koalicija sadašnjoj vladi, a osobito Janši i njegovoj stranci, poručuje da zemlju vode “u pogrešnom smjeru”, prema režimima “iliberalne demokracije” i da je udaljavaju od europskog liberalno-demokratskog zapada. Zamjeraju joj i autoritarnost, ugrožavanje medijskih sloboda i širenje govor mržnje u političkom i javnom prostoru.

Komentiraj