Lex Agrokor, zakon koji je hrvatska vlada usvojila u travnju, službeno više nije na snazi u Sloveniji. To znači da se ruski Sberbank za Agrokorove neisplaćene kredite može naplatiti od Mercatora.

To proizlazi iz presude tročlanog sudskog vijeća Okružnog suda, koji je odlučio o žalbama Republike Slovenije i Sberbank Europe na odluku okružnog suca Jože Ruparčiča, piše Siol.net.

Sud je priznao žalbu ruskoj banci i poništio odluku o priznavanju inozemne procedure insolventnosti ili Lex Agrokor u Sloveniji. Žalba protiv odluke dopuštena je Vrhovnom sudu.

Agrokorova uprava, koja je od slovenskog suda zatražila priznanje statusa insolventnosti, tumačila je da tako želi zaštititi svoju imovinu u Sloveniji od eventualnih ovrha, ali da se ništa ne mijenja u vezi s djelovanjem sadašnje Mercatorove uprave.

Okružni sud je utvrdio da Lex Agrokor ne poštuje jednak tretman vjerovnika, što je jedno od temeljnih načela insolvencijskih postupaka.

S druge strane, slovenska vlada je u argumentima za svoju žalbu navela da se hrvatski i slovenski zakoni koji se odnose na insolventnost poduzeća razlikuju te da bi provođenjem Lex Agrokora u Sloveniji mogao biti ugrožen javni interes i zakonodavna suverenost.

Sberbank je u srpnju zaplijenio 18,5 posto dionica Mercatora od tvrtke Agrokor Investment, sa sjedištem u Nizozemskoj, koja je u vlasništvu Ivice Todorića. Te su dionice bile založene za kredit od 100 milijuna eura koji je Sberbank početkom godine dao Agrokoru.

Komentiraj