U Sloveniji najviše zaraženih ovog ljeta, svaki deseti test pozitivan

U Sloveniji je u utorak potvrđen ovog ljeta rekordni 181 slučaj zaraze koronavirusom u jednom danu, a svaki deseti test bio je pozitivan, što je udio pozitivnih među testiranima nezabilježen u zadnja dva i pol mjeseca.

S 1773 PCR-testova otkrivena je 181 zaraza koronavirusom, uz 10,2 posto pozitivnih nalaza među testiranima, a ocjenjuje se da je u zemlji 1195 aktivnih slučajeva,  objavila je vlada.

U bolnicama se trenutno liječi 30 covid pacijenata, od čega 9 na intenzivnim odjelima.

U zadnja 24 sata među oboljelima nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa  ukupan broj fatalnih ishoda među oboljelima odcCovida-19 ostaje 4429.

Četrnaestodnevna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika je povećana i iznosi 56,7 dok 7-dnevni prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu iznosi 101, pa mediji navode da bi, ako se trend zaraza nastavi, zemlja uskoro iz “zelene” mogla ući u narančastu zonu.

O epidemiološkoj situaciji u ponedjeljak navečer raspravljala je slovenska vlada, a premijer Janez Jnaša ponovo je apelirao da se svi koji mogu jave na cijepljenje koje je dostupno bez ograničenja.

“Sadašnja procijepljenost je preniska ako želimo uspješno zaustaviti zarazniju delta varijantu. Cjepiva je dovoljno, rade i mobilne ekipe za cijepljenje. Cijepimo se i tako omogućimo normalan život i rad školstva ove jeseni”, poručio je Janša na Twitteru.

Prema službenim podacima u Sloveniji je punim dozama cjepiva do sada zaštićeno 38,5 posto stanovništva, no epidemiolozi i vlada navode da bi do jeseni to trebalo znatno povećati, osobito među starijom populacijom, gdje bi stupanj procijepljenosti morao biti viši od 90 posto.

Komentiraj