U Sloveniji gotovo 1150 novih slučajeva: “Cijepljenje je jedini način da izađemo iz ovog začaranog kruga”

Epidemiološka slika u Sloveniji se pogoršava, pa je u zadnja 24 sata potvrđeno još 1143 zaraza koronavirusom i šest preminulih, a vlada zaoštravanje mjera među kojima je od sada i  obvezno cijepljenje državnih službenika smatra opravdanim i potrebnim da se idućih tjedana bitno poveća procijepljenost.

“Hvala onima koji se odlučuju za cijepljenje, to je jedini način da izađemo iz ovog začaranog kruga i postupno se vratimo u normalu”, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravstva Janez Poklukar, dodavši da interes za cijepljenje zbog poteza vlade sve više raste, pa će ubuduće i centri za cijepljenje raditi i u danima vikenda, s nadom da se Slovenija približi zapadnoeuropskim zemljama koje su cijepile najveći dio stanovništva i sada ukidaju restrikcije.

Ministar je pozvao građane da vjeruju u znanost, a ne podliježu neznanstvenim teorijama zavjere o cijepljenju koje pročitaju na društvenim mrežama, pri čemu je važno da se cijepe ranjivije skupine, odnosno stariji od 40 godina.

Trenutno procijepljenost starijih od 18 godina u Sloveniji iznosi samo 54 posto, što je nedovoljno, a vlada ima cilj da se do jeseni zaštiti najmanje 70 posto populacije. Prvu dozu cjepiva dobilo je do sada  60 posto stanovništva.

“Pozivam i sve mlade žene da se cijepe, trenutno imamo hospitalizirane i 4 trudnice, nije istina da cijepljenje utječe na plodnost”, kazao je upozorivši da je situacija s koronavirusom u Sloveniji ozbiljna o čemu govori i podatak da je u bolnicama 340 covid pacijenata, da broj oboljelih raste, pa će idući tjedan još jedna bolnica, jedanaesta po redu, morati otvoriti covid odjel.

“Epidemija se u Sloveniji ne smiruje, do kraja mjeseca mogli bismo imati i 2000 novozaraženih dnevno, zbog povećane incidencije smo na tamno-crvenoj listi Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), a R broj širenja zaraze s jedne osobe na druge je visok i iznosi 1,28, makar manji nego smo nedavno predviđali, što je zasluga mjera na snazi i povećanog cijepljenja u zadnje vrijeme”, naveo je na vladinoj konferenciji za novinare Milan Krek, ravnatelj Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

“Vrhunac epidemijskog vala u najoptimističnijoj varijanti očekujemo tek sredinom listopada”, rekao je Krek.

Kako bi dala primjer drugim necijepljenim građanima da se cijepe, vlada Janeza Janše donijela je odluku da će svi državni službenici u javnoj upravi do kraja rujna morati primiti prvu dozu cjepiva, a najkasnije do 1. studenoga i drugu.

Ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik kazao je u petak da se ne radi o “prisilnom” cijepljenju i da je vlada u tom slučaju postupala ne kao vlast nego kao odgovoran poslodavac, pa necijepljeni neće moći raditi u službenim prostorijama uprave.

Izuzetak od cijepljenja mogu medicinskom potvrdom dobiti oni koji se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti, a eventualno se rad od kuće onima koji se odbiju cijepiti može dopustiti u slučajevima kad je to moguće, ovisno o radnom mjestu i odluci nadležnih.

“Računamo na odgovornost zaposlenih i ne planiramo otpuštanja”, kazao je Koritnik,  koji nije imao odgovora na pitanje koliko se ljudi u državnoj upravi već cijepilo.

Dodao je da su zaposleni dobili dovoljno vremena da se cijepe, da odluka važi za uži dio državne uprave, a ne i za javni sektor niti na primjer zdravstvo, školstvo i pravosuđe.

Komentiraj