U Sloveniji 489 novozaraženih, val epidemije u padu

U Sloveniji je u zadnja 24 sata preminulo 6 oboljelih od Covida-19, a potvrđeno je 489 novih slučajeva uz 23,9 posto pozitivnih nalaza, no nove analize i trendovi pokazuju da je četvrti val epidemije u opadanju.

“”Reprodukcijski broj širenja zaraze trenutno je  0,97 što znači da je epidemija u padu”, naveo je u svojoj novoj projekciji Institut “Jožef Štefan” koji za vladu radi prognostičke modele koji su početkom rujna najavljivali da bi novi val mogao dosegnuti vrhunac sredinom listopada s oko 2 tisuća zaraženih dnevno.

Istodobno, u novoj se prognozi upozorava da zahladnjenje koje je nastupilo može povećati prijenos zaraze s obzirom na veće boravljenje u zatvorenim prostorima, kad se i inače povećava broj respiratornih bolesti, a upozorava se na potrebu pridržavanja restriktivnih mjera i još nedovoljni broj cijepljenih, što je dodatan rizik.

Prema podacima koje je  u nedjelju objavila vlada prosječni broj potvrđenih zaraza u jednom danu za protekli tjedan iznosi 799, dok je 14-dnevna incidencija 558 zaraženih na sto tisuća stanovnika, pa je Slovenija i dalje u tzv. tamno-crvenoj rizičnoj zoni dok incidencija ne padne na manje od 500.
U bolnicama je 417 covid  bolesnika, od čega 120 na intenzivnim odjelima, a ukupan broj preminulih od Covida-19 povećao se na 4613.

Unatoč intenzivnoj kampanji vlade, broj cijepljenih tek se približio polovici populacije i iznosi po zadnjim podacima 49,4 posto stanovništva.

Komentiraj