U Sloveniji 14878 novozaraženih, devet preminulih

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđeno 14.878 zaraza koronavirusom,  što je treći najveći broj dnevnih infekcija do sada, preminulo je devet oboljelih, a procjene epidemiologa govore da će idućih dana biti dosegnut vrhunac petog vala.

Sa 20.636 PCR-testiranja otkriveno je 14.878 novozaraženih, uz 72,1 posto pozitivnih testova, a u zemlji je trenutno 160.899 aktivnih zaraza, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).
Hospitaliziranih je  726 pacijenata, od čega 127 na intenzivnim odjelima, broj umrlih povećan je na  5.844, sedmodnevni prosjek dnevno zaraženih na  14.121.

NIJZ je objavio da je rizik hospitalizacija najviši kod starijih od 65 godina, među kojima je još dosta i necijepljenih, a epidemiolozi upozoravaju da se opasnost omikrona ponekad podcjenjuje, makar on izaziva blaže simptome.
Infektolog Janez Tomažič izjavio je da se zadnjih dana primjećuju slučajevi pogoršanja osnovnog zdravstvenog stanja u starijih pacijenata zaraženih omikronom, pa i slučajevi upale pluća, inače nekarakterističnog razvoja bolesti za taj soj, prenose mediji.
Projekcija ljubljanskog Zdravstvenog fakulteta pokazuje da bi skokovit rast novih slučajeva zaraze mogao biti dostignut idućih dana, nakon čega bi dnevno potvrđene zaraze mogle padati.

Komentiraj